Van TSO’nun Shopping Fest ile canlandırmaya çalıştığı Newroz haftası için Van’ın farklı kesimlerinden ‘fırsata çevirelim’ teklifleri gelmeye devam ediyor. Önceki yıl bayramda ve Kobanî eylemlerinde yitirilen kent imajını yeniden canlandırmayı hedefleyen turizmciler ise kentin ekonomisi için kilit bir kapı olarak görülen Kapıköy’ün kısa vadeli değil 7/24 çalışması gerektiğini belirtiyor.

Newroz’un yaklaşmasıyla birlikte Van’da bir taraftan festival bir taraftan da ekonomide hareketlilik başlarken turizmciler İranlı turistler için çağrıda bulundu. Newroz’un tatil olmasını fırsat bilen İranlıların gelişi öncesi bir taraftan huzur çağrısı yapılırken bir taraftan da Van’ın ekonomik olarak kalkınması için çalışmalar sürüyor. Halihazırda akşam 16:00’dan sonra çalışmayan Kapıköy için 24 saat çalışılması yönünde çağrı yapılırken, bir taraftan da ekonomi adına Van Shopping Fest gibi çalışmalar sürdürülüyor. Tüm bu hareketlilik devam ederken Ayanıs Tur Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir’den de önemli bir değerlendirme geldi.

Newroz İranlı turistlerin kente gelişi için de fırsat olarak görülürken Van’da da bu yılki Newroz’u en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalar sürüyor. Van TSO bünyesinde başlatılan Shopping Fest adı altındaki alışveriş festivali hazırlıkları sürerken uzun yıllardır Van’da tur operatörlüğü yapan Ayanıs Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir ise gelişler öncesi Kapıköy için ‘kapıların 24 saat açık kalması’ uyarısında bulundu. Bu Newroz’da da Kapıköy’den ciddi gelişlerin yaşanacağını belirten Tunçdemir, İranlı turistlerin günlerce fiziki olarak da yetersiz olan Kapıköy’de sıkıntı yaşamaması için geçişlerin 24 saat sürmesi gerektiğini belirtti. Tunçdemir, genişletilen Ferit Melen Havalimanının da tam kapasiteyle çalışması gerektiğine de vurgu yaptı.
 

KAPIKÖY’ÜN 7/24 ÇALIŞMASI ŞART
Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Tunçdemir, halihazırda kısa süreli olarak çalışan Kapıköy’deki geçiş sisteminin mutlak suretle Newroz haftası 24 saat sistemli çalışması gerektiğine vurgu yaptı. Tunçdemir, bu süreçte Van’ın kazançlı çıkması için bu düzenlemenin şart olduğuna vurgu yaparak; “Newroz’da özellikle 24 saat kapının açık kalması lazım. 5 Nisan’a kadar devam eden gidiş gelişler boyunca bu kapının sorunsuz ve süresiz çalışması lazım. Saat 4’te kapı kapanınca İranlılar bir şey yapamıyor. Zaten memur yok, insanlar sağlıklı geçiş yapamıyor. Eğer hazırlıklar yapılırsa günlük bin olan geçiş sayısı 100 bin olacak. Ama bunun için her şey sistemli olarak çalışmalı. Örneğin yine Newroz haftasında muhafiyet günleri kaldırılmalı. Çünkü Newroz döneminde insanlar aracı ile, ailesiyle geliyor ve uzun süreli tatil için Van’a giriş yapıyor. Bu insanlar uçağına, oteline yetişmesi gerekiyor. Bu seri geçişlerin sağlanması için Kapı 15 Mart ile 15 Nisan arasında 24 saat açık kalması lazım. Yani Newroz’a özel bir program olması lazım. En azından sabah 6 gece 12’ye kadar bir esneklik olması lazım. Çünkü yüzbinlerce insan hem Van’a gelecek hem de Van üzerinden Antalya, İstanbul, İzmir gibi kentlere gidecek. İnsanlar Esendere’den, Güzeldere’den ve diğer kapılardan gitmek istemiyor. Valiliği, belediyesi, ticaret odası hep birlikte bu işi beraber götürmesi gerekiyor. Ekstra bir tedbir alınmazsa o insanlar çok sıkıntı yaşayacak ve insanlar günlerce kapılarda sürünecek.” Dedi.
 

İRANLILAR VAN’A GELMEK İSTİYOR!
İranlı turistlerin neredeyse tamamının Esendere ya da Güzeldere’den değil Van’a Kaköy üzerinden gelmek istediğini belirten Tunçdemir, Van’ın da bunu değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Van’ın ulaşıma da en müsait il olduğunu belirten Tunçdemir; “Kapıköy’ün ulaşımı çok rahat ve kolay. Şimdi Kapıköy’den çıkınca Van 90 kilometre, bu da en fazla yarım saat, 45 dakika demek. İnsanlar 300 kilometrelik bir Güzeldere yolunu duble bir yola tercih eder mi? İranlılar zaten 200 kilometrelik bir yolu kendi ülkesinde rahat bir şekilde geliyor haliyle kalan 100 kilometreyi de iyi bir yoldan gelmek istiyor. Diğer kapılardan Van’a ulaşım noktasında ciddi sıkıntılar yaşanırken Kapıköy bu anlamda çok daha rahat bir ulaşım sağlıyor. Bu da hem konaklama hem de ulaşım anlamında önemli kolaylıklar sağlıyor. Zaten insanlar bir kere Kapıköy’den geldi mi bir daha başka kapıyı tercih etmiyor. Yolun acilen transite de açılması lazım. Ben iddia ediyorum bu sağlanırsa burası Gürbulak, Habur kapısı gibi olur. Çünkü bizim geçiş noktamız çok önemli bir nokta.”
 

O LOBİ ARTIK VAN’A KARŞI DEĞİL!
Son zamanlarda sürekli olarak dile getirilen Kapıköy’deki geçiş sisteminin, kapının ve geçiş sisteminin modernizasyonun turizm için de önemli olduğunu belirten Tunçdemir, uzun yıllardır kapıya engel olan lobinin de artık Van’a sıcak baktığına vurgu yaptı. Tunçdemir; “Bu yol ile ilgili bilindiği gibi birçok kurum ve kuruluş görüşmeler yapıyor. Bizim de en son ziyaretimizde bununla ilgili çalışmaların başlandığı belirtildi. İran tarafı Şubat ayında başlanacağını söylemişti. Hem bina yapılacak hem de İran tarafındaki yol. Ama bu ne kadar doğru bilinmez. O ana binanın mutlaka yapılması lazım. Bu 5-10 yıllık da değil uzun vadede sürecek bir şey yapması lazım. Çünkü kapının modernizasyonu da en az açılması kadar önemli. Kapıköy’ün açılmamasının tek nedeni Urmiye halkı, esnafı ve yönetimiydi. Ama şimdi onlar hepsi bu kapıdan gelip gidiyorlar ve şu an bu kapının açılmasından yanalar. Orada ciddi bir lobi vardı ve biz bu lobiyi aştık. Artık onlar da bu konuda istek gösteriyorlar. Bu da önemli bir şeydi. Tebriz’e gidiyorsunuz, Urmiye’ye gidiyorsunuz herkes Van’ı diyor. Onlar da artık Van’ın kapısının iyi olmasını istiyor. Üstelik sadece Kapıköy değil Gelincik Sınır Kapısı da açılsın. Bunlar Van’a zarar değil yarar getirir. Ama bunun için de biz hizmeti artıracağız önce.”


“OLAYLAR VAN’A ZARAR VERDİ”
Kentteki olayların İranlı turistlerin geçtiğimiz yıl yaşanan olaylardan dolayı ciddi sorunlar yaşadığını belirten Tunçdemir, bu Newroz’un olaysız geçmesinin kente artı katacağını belirtti. Tunçdemir konuyla ilgili; “Son yıllarda yaşanan olaylara denk gelen “İranlılar’da her zaman Van’a ve Türkiye’ye karşı bir korku var, olacaktır da. Ama yine de onlar bu korkuyu yenip ısrarla üzerine gidiyorlar. Çünkü bizim bir sınır birlikteliğimiz var. Fakat yaşanan olaylar her halukarda bir olumsuzluk oluşturuyor. Örneğin 6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobanî olayları, yine öncesindeki bayram tatilinde yaşanan olaylar bu anlamda kente ciddi yaralar verdi. Keşke bu olaylar yaşanmasaydı da o tarihte yaşanan İranlı turist göçü öylece devam etmiş olsaydı. Çünkü bizzat olayların içerisinde kalan bu insanlar önyargı ile döndüler. Ama nüfus olarak çok büyük bir nüfusa sahipler ve her şekilde Türkiye’ye gelen bir yapıya sahipler bunu yaparken de her şekilde Van üzerinden gidiyorlar. Üstelik bir anlamda da bize de muhtaçlar bu insanlar. Çünkü yıllardır ambargo altında olan, kalitesi düşük ürünleri olan bir ülkede yaşayan insanlar Türkiye’de kaliteye erişmek için Van ve diğer tüm şehirlere gitmeye mecbur.” Şeklinde konuştu.
 

“AVM’MİZ DE OLSA BU İŞ TAMAM!”
“Bu yıl Newroz’da iyi bir geliş bekliyoruz. İnşallah herşeye rağmen ciddi oranda İranlı turist ağırlayacağız. Newroz’da yine iyi bir akın olacak bu ekonomiye katkı sağlayacak hiç şüphesiz. Ama umarız yeni olaylar yaşanmaz. Çünkü huzur olması dışında biz artık insanları burada misafir edebilecek bir kentiz. Tarihimiz, kültürümüz, coğrafyamız bir tatil kenti olmaya uygun. İranlıların en çok aradığı 5 yıldızlı oteller ve konaklama eksikliği de yok artık. Bizim eksiklerimizden birisi de AVM’lerimiz olmayışı idi. Onlar da bitme aşamasında önemli AVM’ler bu yıl içinde bitmiş olacak. Turistler bu olmayınca Van üzerinden farklı illere geçiyorlardı. Yani konaklama anlamında sıkıntımız yok, alışveriş merkezlerini de tamamlarsak artık tam bir destinasyon merkezi olacağız. Çünkü Van küçük bir Antalya’dır, küçük bir İstanbul’dur. Bizim de Van’ı böyle görmemiz lazım. Bizim bu potansiyelinin farkında olmamız lazım. Bunun için de tek eksiğimiz barış ortamı. Bunu da gelişmişliğimizle tamamlarsak hedeflediğimiz noktaya çok çabuk varacağız.”
 

HAVALİMANIN YETİŞMESİ LAZIM!
Van’a gelişlerle ilgili önemli bir sorunun da havaalanı olduğunu belirten Tunçdemir, genişletilen havaalanının da bu anlamda Newroz’da tam kapasite çalışması gerektiğini belirtti. Tunçdemir; “Van üzerinden Türkiye gelen insanların bir kısmı de havalanından paralel olarak başka illere geçiyor. Şu anda havaalanın fiziki çalışması bitmiş ama açılmış değil. Eğer havaalanı Newroz’a yetişmeyecekse bunun bir anlamı yok ki. Zaten bekleme salonunda insan nefes bile alamıyor. Diğer salonda da binlerce insan orada beklerken eziyet çekiyor. En çok havaalanı da Mart ayında olacağı için havaalanın da acilen açılması gerekiyor. Çünkü Van’a gelen İranlıların yüzde 50’si kalırken geriye kalanı da Van üzerinden başka şehirlere gidiyor. Bu anlamda Van havaalanın tam kapasite çalışması Van’a katkı sağlayacak. Bunun yanında kapıya uluslararası bir rol kazandırmak lazım. Çünkü bu sadece Newroz için değil diğer süreçler için de katkı sağlayacak bir nokta. Bizim bu havaalanını Van-Ermenistan, Van-İran, Van-Kürdistan uçuşlarını için uluslararası nokta yapmamız lazım.
 

“İKİNCİ HAVALİMANI ALTYAPISI ŞİMDİDEN OLUŞTURULMALI”
“İkinci bir havaalanı uzan vadede olması gereken bir şey. Biz ona karşı değiliz ama altyapı şimdiden oluşsun. Gerçekten önümüze bu hedefi koyalım, altyapı çalışmasına başlayalım ve belirtilen tarihte bitirelim. Örneğin 2023 diyelim bu tarihte Van’ın ikinci havaalanı bitmiş olsun. Bunu gerek Valiliğimizle, gerek milletvekillerimizle gerekse de kentin dinamikleri ile hedeflerimiz arasına alıp bunun için çalışmamız lazım. Van Gölü kenarındaki havaalanı hem gölün yükselmesi hem de genişlemeye müsait olmaya durumu ile çok da gelecek adına elverişli değil. O yüzden bu ihtimali de düşünmek lazım.”

Ömer Aytaç Aykaç - Şehrivan

Editör: Wan Haber