HPV virüsünün, rahim ağzı kanserinde bilinen en önemli risk faktörü olduğu belirtildi. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Zeki Salar, rahim ağzı kanseri hastalarının yüzde 99.7'sinde bu virüsün saptandığını kaydetti.
HPV'in cinsel yolla bulaşan en yaygın virüs olduğunu belirten Dr. Salar, şöyle konuştu: "AIDS hastalığından sorumlu HIV virüsünün cinsel yolla bulaşma oranı HPV'den daha düşüktür. HPV'nin yol açtığı dış genital siğiller sıklıkla kabarıklıklar olarak hissedilebilse de bazıları çok küçük olup fark edilmeyebilir. Belirtiler hafif kaşıntı, nadiren acı, yanma ve batma hissi, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama, adetler arasında düzensiz kanama, inatçı anormal akıntı olarak kendini gösterebilir. Tanı için jinekolojik muayene ve smear testi çok önemlidir."

ENFEKSİYON YILLARCA SESSİZ KALABİLİYOR
HPV'nin cinsel ilişki ile ciltten cilde bulaştığını kaydeden Dr. Salar, şunları söyledi: "Bulaşması için gerçek cinsel birleşme gerekmez. Bazı durumlarda HPV yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir. HPV'nin tuvalet oturağı, kapı kolu, havlu, sabun, yüzme havuzları veya küvetten geçebileceğine ait kanıt bulunmamaktadır. Ancak, açıklanamayan bazı HPV lezyonlarının oluşumunda cinsel olmayan yolların varlığının ihtimal olduğu bilinmektedir. Örneğin, küçük çocuklarda genital bölgede 'non-genital' HPV tipleri görülebilir."

EN ETKİN KORUNMA AŞIYLA SAĞLANIYOR
Sünnet olmanın hastalığı yüzde 25, prezervatif kullanmanın yüzde 70 oranında önlediğinin bilindiğini ifade eden Dr. Salar, sözlerini şöyle sürdürdü: "HPV'den korunmanın en etkin yolu aşı olmaktır. Geliştirilen aşılar şu an virüsün kanser yapan grubundan HPV 16 ve HPV 18'e karşı; siğil yapan grubundan ise HPV 6 ve HPV 11'den oluşan 4 tipine karşı korumaktadır. HPV 16 ve HPV 18, virüs kaynaklı hastalıkların yüzde 70'inden sorumludur ve rahim ağzı kanserinin yaklaşık yüzde 100 oranında nedenidir. Bu yüzden aşı ile yüzde 100 koruma sağlanmasa da en sık karşılaşılan nedenler önlenebilmektedir. Aşının koruyucu olması için kadınlarda öncelikle 9-26 yaş arasında yapılması önerilmektedir. Ancak 2645 yaş grubunda olan kadınlar da aşı olabilir."

SİGARA KULLANIMI HASTALIĞI İLERLETİYOR
"HPV'ye yakalanmak kanser olunduğu anlamına gelmez" diyen Dr. Salar, bu enfeksiyonu geçirenlerin yüzde 90'ında, virüsün 1-2 yıl içerisinde vücuttan atılabildiğini söyledi. HPV enfeksiyonunun vücuttan atılmasında en önemli faktörün vücudun bağışıklık sistemi olduğunu anlatan Salar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağışıklık sistemi bozuk kişilerde HPV enfeksiyonunun kanserojen etkisi daha fazladır. Sigara, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, klamidya enfeksiyonu gibi durumlar hastalığın hızlı ilerlemesine ve kansere dönüşmesine neden olabilmektedir. "

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiği takdirde, rahmin tamamının alınmasına gerek kalmadan rahim ağzının üst kısmının tıraşlanmasıyla tedavi edilebildiğini vurgulayan Dr. Salar, sözlerini şöyle tamamladı: "Genital siğiller yakılarak veya dondurularak tedavi edildikten sonra tekrar edebilir. Bu nedenle tanı ve tedavi süreci için birkaç ay süre gerekli olabilir."
(SK-HO-Y)

07.01.2013 17:40:18 TSI

Editör: Wan Haber