Kanserde erken tanının önemli olduğu, toplumda kanser bilincini aşılamaya ilkokuldan başlanması gerektiği belirtildi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr.Mustafa Özdoğan ile Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Antalya Başkanı Prof.Dr. Kadri Yakut bir basın açıklaması yaptı.
Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Antalya Şubesi Başkanı Prof.Dr. Kadri Yakut, dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gönüllük esasına göre çalıştıklarını belirten Prof.Dr. Yakut, kanser bölümüne yönelik hemşirelerin yetiştirilmesine vurgu yaptı.

KANSER GENÇLERİN HASTALIĞI
Prof.Dr. Özdoğan, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığının zengin fakir ayırt etmediğini söyledi. Kanserin tek başına bir sağlık sorunu olmadığını, yıllarca yanlış bilinen şeyleri düzeltme zamanının geldiğini kaydeden Özdoğan, şöyle konuştu: "Efsaneler var. Kanser sadece sağlığı ilgilendiren bir sorundur. Bu sadece sağlığı değil, insan haklarına kadar uzanan bir sorundur. Sigara içilen bir evde çocuğun pasif içici olması insan hakları sorunudur. Kanser yıkıcı tedavisi olan önlenebilir hastalıktır. Hastalık insan haklarını ilgilendiren bir durumdur. Diğer bir efsane kanser sadece zenginleri, yaşlıları ve gelişmiş ülkeleri ilgilendiren bir olgu olmasıdır. Bu doğru değildir. Kanser gençlerin de bir hastalığıdır. Kansere sebep olan sebeplere erken yaşlarda maruz kalıyorsak, mesela obezite. İlkokul çocuklarını obez görüyoruz. Sigaranın erken yaşlarda tüketildiğini görüyoruz. Akciğer kanserlerinin kadınlarda ön plana çıkması sigarının onları vurduğunun bir göstergesidir. Bir diğer etken sporsuz yaşam. Bu üçünü ele alırsak kanserin yarıya yakınını yok edebiliriz."

KANSER EFSANE OLMAKTAN ÇIKTI
Türkiye'de yılda 200 bine yakın kanser olgusu görüldüğüne dikkati çeken Prof.Dr. Özdoğan, şunları söyledi: "Antalya'da 4 bin yeni kanser hastası var. Bunların biz yarıya yakınını yok edersek büyük bir güç olur. Sürekli yeni kanser klinikleri açmak mı yoksa çocuklar öğretmenlerle birlikte sağlam projelerle ve STK'larında desteğini alarak sağlam projeler mi üretmek gerekir. Dünyada yılda 7.6 milyon insan kanserden hayatını kaybediyor. Bunun 4 milyonu 30 ila 70 yaş arasındadır. Bu istenmeyen, beklenmeyen bir ölümdür. Bu rakamlar ciddi bir sorundur. 2030 yılında 26 milyon yeni kanser tanısı konulacağı ve 17 milyon kişinin bu hastalıktan hayatını kaybedeceği öngörülmektedir."
Kanserin zengin ve yaşlıyı değil herkesi ilgilendiren bir hastalık olduğunu anlatan Özdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanser ölüm değildir. Bu bir korku oluşturdu. Erken teşhis konulan hastaların tedavi edildikten sonra hayatına döndüğünü görüyoruz. 'Kanser bizim kaderimizdir' deniliyor. Sigaradan uzak, obeziteden uzak, spor yaparak kanserin yarısını engelleyebiliriz. Bunun artık önlenebilen bir hastalık olduğu topluma bildirilmelidir."
Kanserle mücadelede önemli projelerin hayata geçirilmesini ve toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Özdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu anlamda Antalya'da halkın büyük katılımı ile Kanser Okulu Projesi ile vatandaşlarımızı bilinçlendiriyoruz. Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunun anlatılmasını istiyoruz.Bunun için eğitime ilkokuldan başlanmalı. Okuldan başlanacaksa öğretmenler bu işe dört elle sarılmalıdır. Örneğin çocuklarımızın cebine 3 lira harçlık yerine, mandalina ve elma koyun. Çocuklar o 3 lira ile gazlı içecek, hamburger, cips alacağına meyve yesin. Kanseri çocukluktan engellemek için adım atalım. Sağlam eğitimlerle çocuklarımızı sigaradan uzak tutmak çok önemli olacaktır."
(İA-SK-HO-Y)

04.02.2013 14:14:23 TSI

Editör: Wan Haber