Kanser hastalıklarına karşı halkın bilinçlendirilmesi amacıyla, tanıtma ve bilgilendirme standı açıldı.
Malatya Park AVM'de standın açılışı dolayısıyla açıklamada bulunan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Selma Aydın Felek, "Kanser; hastalık yükü, öldürücülüğü ve artış eğilimi ile hem dünya ve hem ülkemiz için bir halk sağlığı konusu ve problemidir. 2005 yılında dünyada 12 milyon yeni vaka ve 7,6 milyon kansere bağlı ölüm görülürken, bu istatistiklerin 2030 yılında 20 milyon yeni vaka ve 12 milyon ölüm şeklinde olması beklenmektedir. Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradadır" dedi.
Dr. Felek açıklamasının devamında, şunları kaydetti: "Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM), kanserle mücadelede rolleri oldukça önem arz etmektedir. Malatya Halk Sağlığı bünyesindeki KETEM merkezinde meme kanseri, kolorektal kanser, serviks kanseri ve prostat kanseri tarama ve sigara bırakma danışmanlık hizmetleri, ücretsiz olarak yapılmaktadır. 30 yaş ve üstü kadın ile 50 yaş üstü erkek vatandaşlarımızı tarama yaptırmak üzere KETEM'e bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis hayat kurtarır."
Standın açılışı esnasında konuşan Nimet Yılmaz adlı hasta ise, 13 yıl süreyle yaşamış olduğu kanser hastalığı sürecini anlatarak, halkın bu konuda doğru bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.
(BK-SO-Y)

05.02.2013 13:56:20 TSI

Editör: Wan Haber