Kanser vakalarının gitgide arttığı belirtilerek, "2005 yılında dünyada 12 milyon yeni vaka ve 7,6 milyon kansere bağlı ölüm görülürken, bu istatistiklerin 2030 yılında 20 milyon yeni vaka ve 12 milyon ölüm şeklinde olması beklenmektedir" denildi.
Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Kanser; hastalık yükü, öldürücülüğü ve artış eğilimi ile hem dünya hem de ülkemiz için bir halk sağlığı konusu ve problemidir. 2005 yılında dünyada 12 milyon yeni vaka ve 7,6 milyon kansere bağlı ölüm görülürken, bu istatistiklerin 2030 yılında 20 milyon yeni vaka ve 12 milyon ölüm şeklinde olması beklenmektedir. Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Hiç şüphesiz ki, ulusal kanser kontrol programlarının etkin ve başarılı olabilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmaları her ülke için zaruridir. Halkımızın katılımı olmadan ve sağlık personellerinin yeterli desteği olmadan, kanser kontrol programlarının yurt genelinde yaygınlaştırılması çok zordur. Bu nedenle, ulusal kanser kontrol programının en önemli destek noktası, sağlık çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitimler ile halkımıza yönelik farkındalık çalışmalarıdır."
Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM), kanserle mücadelede oldukça önemli rol arz ettiğinin bildirildiği açıklamada, "Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki KETEM Merkezi'nde; meme kanseri, kolorektal kanser, serviks kanseri ve prostat kanseri taramaları ve sigara bırakma danışmanlık hizmetleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. 30 yaş ve üstü kadın ile 50 yaş üstü erkek vatandaşlarımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM'e bekliyoruz. Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak sizlere daha sağlıklı geleceklerde hizmet vermek hedefimizdir" denildi.
(NA-SO-Y)

06.02.2013 12:46:12 TSI

Editör: Wan Haber