Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, ülkemizde görülen kanser vakalarının önemli bir kısmının sigara ve obezite ile ilişkili olduğunu belirtti. Erdoğan ayrıca, kanserle ilgili yanlış bilgilerin çok fazla olduğunu belirtti.
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Yenikent Devlet Hastanesi'nde hizmet veren KETEM'in yakında yeni yerine taşınarak vatandaşa daha kolay hizmet verileceğini belirtti.
Kanserin, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen bir toplum sağlığı problemi olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu çerçevede kanserden korunmak önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir."
Kanserin korunulabilir bir hastalık olduğunu ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebilir olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir."
Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından 2013 Dünya Kanser Günü'nde kanser hakkında yanlış bilinenler teması üzerinde durulduğunu belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Kanser konusunda yanlış bilinenler: Kanser bir sağlık sorunudur. Kanser; gelişmiş ülkelerde, yaşlı ve refah düzeyi yüksek insanlarda görülen bir hastalıktır. Kanser ölüm demektir. Kanser benim kaderim, ondan kaçamam' Kanser konusundaki doğru bilgiler: Kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Sosyal ve ekonomik yönleri de olan insan haklarını etkileyebilen bir sorundur. Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir.' Tütün kullanımı ve obezite en önemli kanser etkenleri arasında yer almaktadır. Müdürlüğümüzce bu sebeple, tütün kullanımının önlenmesi ve obezite ile mücadele çalışmalarına önem ve hız verilmektedir"
Erdoğan, "Erken teşhis hayat kurtarır" prensibiyle Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) bünyesinde; meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı sağlık kontrolü hizmetlerinin ücretsiz verildiğini söyledi.
Erdoğan, vatandaşımızın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmesi için Yenikent Devlet Hastanesi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nin il merkezine, Adapazarı Toplum Sağlığı Merkezi Tıbbi Hizmet Birimleri binasına taşınmakta olup birkaç gün içinde yeni yerinde ve daha etkin bir şekilde hizmet vermeye başlayacağını bildirdi. Mobil KETEM araçlarıyla ilçe ve köylerimizde kanser taramaları yapmayı planladıklarını belirten Erdoğan, "Ayrıca, 2013 yılı Ocak ayı itibari ile, aile hekimlerimiz de belli oranlarda kanser taramasına yönelik çalışmalar yapacaktır" dedi.
Ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşının 40'a indirildiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri ilave edilmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaş arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile taranmaları planlanmaktadır. Bütün bu tarama sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir. Ülkemizde kanserle olan mücadele bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik güç yanında halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir."
(SC-UU-HO-Y)

04.02.2013 10:02:49 TSI

Editör: Wan Haber