Manavgat Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr.Tevfik Yoldan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kanser kader değildir. Kanser büyük oranda önlenebilir bir hastalıktır ki; bugün her üç kanserden birinin önlenebildiğini söyleyebilmekteyiz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığının da üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından 4 Şubat'ın kansere dikkat çekmek için Dünya Kanser Günü olarak belirlendiğini kaydeden Manavgat Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr.Tevfik Yoldan, "Dünya Kanser Teşkilat ve Kanser Daire Başkanlığınca 2013 Yılı Dünya Kanser Günü Teması 'Kanser Hakkında Yanlış Bilinenler' olarak belirlenmiştir. Kanser dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen ölüm nedenidir. Dünyada kansere sebep risk faktörlerinin artması, nüfusun yaşlanması, gelişen bilim ve teknoloji sayesinde yaşam süresinin uzaması ve artan kanser kayıtçılığı ile, her geçen gün kanserin önemi ve üzerindeki çalışmalar daha da artmaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta ve bu olguların üçte ikisini erkek hastalar oluşturmaktadır. Türkiye'de bölgeler arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli bir farklılık bulunmamaktadır" dedi.
Kanser vakalarının üçte birinin doğru korunma stratejileri ile önlenebildiğine dikkat çeken Dr. Yoldan, şunları kaydetti:
"Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme,hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma, tütün ve alkol kullanımı gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme oranında ciddi bir azalma olacaktır. Bu çerçevede sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak kişilerin yaşam kalite ve süreleri uzatılabilmektedir."
Manavgat Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr.Tevfik Yoldan,"Kanser sadece bir sağlık sorunu değil; sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan ve hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü bir problemdir. Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir ve özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir.Günümüzde gelinen teknoloji ve gelişen tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde normal yaşam süresine ulaşılmıştır. Ayrıca; ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart tüm tedavilerden hastalarımız faydalanabilmektedir.
Kanser büyük oranda önlenebilir bir hastalıktır ki; bugün her üç kanserden birinin önlenebildiğini söyleyebilmekteyiz" diye konuştu.
(AK-SK-Y)

02.02.2013 13:29:11 TSI

Editör: Wan Haber