Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, önümüzdeki 30 seneden önce kansere çözüm bulunamayacağını söyledi.
Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen 4. Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresi'nde konuşan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, kanserin çağın önemli bir hastalığı olduğunu ifade ederek, "Kanser toplum üzerinde her boyutta baskılar oluşturuyor. Kanser hastalığında sigara önemli yer tutuyor. Türkiye dünyada sigara içiminde üst sıralarda olan bir ülke. Kadınlarımız ve erkeklerimiz çok sigara tüketiyor. Başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser çeşidi ülkemizde görülüyor. Kanserin engellenebilir en önemli özelliği ülkemizde var. Akdeniz tipi beslenme yöntemi, kanseri engellemekte en önemli yollardan biridir. Biz giderek Akdeniz tipi beslenmeden uzaklaşıyoruz. Kırmızı etten mümkün olduğu kadar uzak durmamız gerekir. Balık, beyaz et, zeytinyağı ve hayvani yağlardan da uzak durmamız gerekir. Kuru bakliyat ve meyvelerden oluşan Akdeniz tipi beslenme bizi kanserden biraz olsun uzak tutabilir" dedi.
Vatandaşların sigarayı azaltması gerektiğinin altını çizen Ruacan, "Tüm insanlarda kanserlerin yüzde 30'undan sigara sorumludur. Yeni çıkan yasalar ile beraber ülkemizde sigara konusunda az da olsa azalma oldu. Geçmiş zamanlarda ülkemizde 100 kişiden 34'ü sigara içiyordu. Şimdi ise bu rakam 27'lere kadar düştü" diye konuştu.

"KANSER İLK 5 BİN YIL ÖNCE MISIR'DA TANIMLANIYOR"
Kanserin yeni bir hastalık olmadığını vurgulayan Ruacan, "Kanser yeni bir hastalık değildir. 5 bin yıl önce Mısır'da tanımlanıyor. Mumyalarda, dinozorların kemiklerinde bile kanser belirtileri var. Diğer bulaşıcı hastalıklardan ölüm riski azalınca kanser daha çok öne çıkmaya başladı. Toplum yaşlanıyor. Diğer hastalıklardan ölümler azalıyor. Şeker, hipertansiyon gibi hastalıklar kontrol ediliyor. Beslenme eskiye göre daha iyi. Bulaşıcı hastalıklar kontrol altında. Bu nedenle kanser artıyor. Bir başka neden de toplum giderek yaşlanıyor. Diğer hastalıklardan ölmeyince insanlar, yaşlanıyor ve kanser de artış oluyor" şeklinde konuştu.

"KANSERE 30 SENEDEN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNULMASI ZOR GÖZÜKÜYOR"
Ülkemizde en çok görülen kanser hastalıkları hakkında da bilgi veren Ruacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde kadınlarda en çok meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri görülüyor. Sigara kullanımının arttığı ülkelerde kadınlarda da akciğer kanseri giderek artıyor. Kanserle mücadele aya insan kondurmaktan daha zor. Müthiş paralar harcanıyor. Bazı kanser tedavilerinde önemli gelişmeler oldu ama önümüzdeki 20-30 seneden önce kansere kesin bir çözüm bulunamayacak gibi duruyor."
(AF-GS-Y)

13.12.2012 16:57:22 TSI

Editör: Wan Haber