Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Boyalıca köyünde yetiştirilen kangal köpekleri, irilik ve cesaretleri ile görenlerin ilgisini çekiyor.
Süs köpeği gibi nesiller boyu kafeslerde üretilen köpeklerin Kangal köpeği özelliklerini kaybettiğini söyleyen Nebi Bedir, köpeklerini yazın hayvan sürülerinin başında, kışın ise gruplar halinde domuz avına yollayarak doğalarına uygun olarak yetişmesini sağlıyor. Suşehri'nde görev yapmış köpek merakı olan bir doktorun özel olarak Sivas'ın dört bir yanından topladığı çeşitli cinslerde safkan Kangal köpeklerini kendisine gönderdiğini söyleyen Nebi Bedir, "Kangal köpekleri özgürlüklerine düşkün hayvanlar. Çiftliklerin büyük kısmında nesiller boyu daracık kafeslerde beslenip hormon ve vitamin iğneleriyle şişirilen kangal köpekleri süs köpeği gibi yetiştirilip satılıyor. Bu nedenle özelliklerini kaybediyorlar. Amacımız Kangal köpeklerini özüne ve doğasına uygun olarak yetiştirmek. Vahşi hayvana saldırmayan ya da sürüyü kollayamayan hiçbir Kangal köpeğini çiftliğimizde tutmuyoruz ki iyi birer kangal köpeği elde edelim. Bir Kangal köpeğimiz daha 7 aylıkken kurt boğdu. Demek ki emeğimizin karşılığını alıyoruz. Kangal köpeklerimize çok kişi gelip bakıyor, Kangallarımızın büyüklüğü karşısında hayretlere düşüyorlar" ifadelerini kullandı.
Kangal köpeği yetiştirmeye devam edeceklerini söyleyen Bedir, "Sahibine sadık kangalların içerisinde çok özellikli olanları var aralarında Sivas ve ilçelerinde isim yapmış kangallarımız bulunmakta. Yavru aldığımız kangallarımızın gelecekteki nesillerini de kendileri gibi yetiştireceğiz" dedi.
(SY-TB-SK)

31.12.2012 16:14:21 TSI

Editör: Wan Haber