Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan BDP heyeti PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın KCK yetkililerine hitaben yazdığı mektubu Kandil’e ulaştırdı.

Demirtaş Kandil’deki görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, şunları söyledi:

“İki üç gün kendileri değerlendirme yapacaklar. Muhtemelen mektuba bir cevap yazmaları gerekiyor. 3-4 gün sonra bu mektup heyetimiz aracılığıyla tekrar Sayın Öcalan’a ulaştırılacak.” 

Demirtaş, Kandil’den edindiği izlenimi de şöyle anlattı:

“Burada KCK’li yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde onların yaklaşımında şunu görüyoruz. Gelişmeleri çok ciddiye alıyorlar, ciddi izliyorlar, ciddi tartışıyorlar, ciddi değerlendiriyorlar. Sayın Öcalan’ın çağrılarına, yaklaşımlarına ve önerilerine de çok değer biçiyorlar.”

“Evet umutlu bir tartışma yürüyor ama şu da var. Bu işin gerçekten kolay olmayacağı ve KCK’nin kararlaşma konusunda çok rahat olmadığı da yaptığımız görüşmede ortaya çıktı. Tabii sonuçta kararlarını kendileri verecekler.” 

“Parlamento’ya bilgi verilmeli”

İsteyen herkese süreçle ilgili bilgi vermeye hazır olduklarını belirten Demirtaş, Parlamento'da böylesi bir bilgilendirme yapmanın önemine dikkat çekti:

“BDP olarak sürecin meşruiyetinin güçlenmesi açısından şeffaflığın ve katılımcılığın önemli olduğunu düşünüyoruz ve destek sunması gereken bütün partilerin desteğini sunması gerektiği kanaatindeyiz.” 

“AKP’nin dilinden rahatsızlar”

Demirtaş ve Önder, dün akşam Federal Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani’yle de görüştü. Demirtaş, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu:

“KCK yetkilileri Sayın Öcalan’a sonuna kadar bağlı olduklarını ve onun kararlarını dikkate alacaklarını söylediler. Ama AKP’nin kullandığı dilden rahatsız olduklarını da açıkça söylediler.” 

Hassas ve kritik bir süreçten geçildiğini, bu süreçte herkesin gereken hassasiyeti göstermesi ve üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “AKP hükümeti sorunun tartışılmasında ve ele alınışında eski yaklaşımın çok ötesine geçmedi, ciddi bir değişikliğe gitmedi. KCK’li yetkililer de özellikle bundan dolayı kaygılılar” diye konuştu. 

KCK’li yetkililerin karar vermede zorlandıklarını açıkça dile getirdiklerini söyleyen Demirtaş, AKP hükümetinin güven verici mesajlar vermesinin karar verme sorumluluğu bulunanların elini güçlendireceğinin altını çizdi.

“Anayasal güvence” vurgusu

Parlamento'da komisyonların ve Akil İnsanlar Komisyonu’nun kurulmasının önemli olduğuna vurgu yapan Demirtaş, bazı konuların yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmasının önemine dikkat çekti.

Yaptıkları görüşme sonucunda "kesinlikle yüzde 100 geri çekilme vardır" demenin yanlış olacağını söyleyen Demirtaş, "Bu konuda en fazla Kandil’in bir karar alma süreci içinde olduğu söylenebilir" dedi.

Demirtaş, Barzani ile PKK ile hükümet arasında sürmekte olan görüşmeleri konuştuklarını söyledi.

*Bianet

Editör: Wan Haber