Bir başka isim var eskilerden. Vanspor’un yükselmesinde ve başarılarından önemli pay sahibi olan bir isim. Van’ın en iyi iş adamlarından, Van’ı gerçekten önemseyen ve tüm yatırımlarını Van’a yapan Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu. ‘Keşke o günleri hiç hatırlatmasaydınız.’ Diye söze başlıyor, Van’ın önemli ismi Kandaşoğlu. O yılları hatırladıkça duygulandığını ve Vanspor’un ismi duydukça heyecanlandığını söylüyor Kandaşoğlu. Söyledikçe de eskilere isyana eden Kandaşoğlu ilk olarak Van’a nasıl bağlı olduklarını anlatıyor. “Vanspor’un ligde estirdiği yıllar, Van’ın yıldızının parladığı, zirveye çıktığı ve aralıksız her gün gündemde olduğu yıllardı. O dönemde biz Van esnafı ve tüccarı çok büyük bir birlikteliğimiz vardı. Bu birlikteliğimizin yanı sıra bizler Van aşığıydık ve Van’ı çok seviyorduk. Buradaki iş adamlarının, esnafın ve tüccarın tüm yatırımları Van’a yapılıyordu. Van bizim olmazsa olmazımızdı.”
 

KANDAŞOĞLU: VANSPOR’A SAHİP ÇIKTIK
Van’ı anlatan Başkan Zahir Kandaşoğlu ardından Vanspor’un harikalar yarattığı yılları anlatıyor. Kandaşoğlu, “Biz ilk yıllarda Vanspor’u aldığımızda, Vanspor yine bu günlerde olduğu gibi 3. Ligdeydi. Vanspor’a gönül verenler olarak biz bunu gurur meselesi yaptık. Şimdi olduğu gibi o yıllarda da Van’a gelen yazarlar, önemli isimler ve ekonomistler, Van’ı doğunun Paris’i olduğunu söylüyor ve Van’a büyük bir önem veriliyordu. Bu da önemli bir kimlik ve kişilikti. Bizde bu kişiliğe ve kimliğe göre bir karar aldık ve Bu kadar önemli bir kentin takımına sahip çıkalım dedik. Ardında hepimiz harekete geçtik. Esnaflarla bir araya geldik, toplantılar yaptık. Ticaret Odası olarak 1994’te bu işin içine girdik. Sadece biz ticaret odası olarak değil, diğer odaları, sivil toplum kuruluşlarını, esnafları, tüccarları, iş adamlarını, siyasileri ve Van’da kazanıp ardından diğer illerde bulunan Vanlıları Vanspor için ziyaret ettik ve Vanspor’a destek için işin içine koyduk.”
 

“HER İLDE VANSPOR İÇİN TEMSİLCİLİK AÇTIK”
Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinde Vanspor için temsilcilik açıldığını ifade eden Kandaşoğlu, “Az önce dediğim gibi Türkiye’nin diğer illerinde yer alan Vanlı iş adamlarını, tüccarları ve esnafları Vanspor için ekipler kurduk. İzmir, İstanbul, Anakara, Bursa, Antalya ve daha birçok ile Vanspor temsilciği verdik. Hemen hemen Türkiye’nin her ilinde bunu yaptık. Vanspor’un deplasman maçına gittiğimiz zaman o ildeki temsilcimiz Vansporla ilgilenir ve sahip çıkardı. Bunun yanı sıra bu illerde ayrıca yöneticilerimiz vardı. Yöneticilerimiz sanatçılardan ve ünlü isimlerden oluşuyordu. Bu heyecanla yol çıkmıştık ve artık bir şeyler iyiye gitmeye başlamıştı. Haftada en az 3 toplantı yapardık. Toplantılarımızı valilikte, takımın tesislerinde, otellerde olmak üzere bu toplantılarımızı her zaman farklı farklı yerlerde yapıyorduk. Maçta 1 hafta önce biz sokak sokak Van’da dolaşıyorduk. Bu hafta maçımız var hangi esnaf ne yapabilir diye. Bazı esnaflarımız kahvaltı veriyordu, bazıları yemek verirdi. Bizde kendilerini maça davet ederdik.” Dedi.
 

KANDAŞOĞLU: VANSPORLU OLAN HERKES MUTLUYDU
Vanspor’a çoğu kesimin destek verdiğini söyleyen Kandaşoğlu, bazı kesimlerin ise destek vermediğini açıkladı. Vansporlu olan herkesin gurur duyduğunu vurgulayan Kandaşoğlu şu sözlere yer verdi: “Bu şekilde bir adım atmıştık ve yolumuzda iyi bir şekilde de ilerliyorduk. Ardından takımımız 1. Lige çıktı. Sadece biz değil. Van’da esnaf olan, oda başkanı olan, siyasetçi olan tüm kesimler bu takıma katkıda bulundu. Tabi bazıları destek vermedi. Örnek olarak birkaç oda ve STK manevi olarak yanımızda yer alıyordular, ancak iş maddiyete gelince kimse risk almıyordu. O yıllarda bu yapılanlara bana çok dokunuyordu. Karar aldık ve yöneticiler bu takıma destek verecek dedik ama bazıları yanaşmadı. Buradan isim vermek istemiyorum. Tabi bunun dışındaki isimlerin hepsi Vanspor’a bir şekilde destek verdiler. Kurum çalışanından tutun gazetecisine, tarımda çalışan işçiden tutun aklınıza gelebilecek her meslek kuruluş çalışanına kadar herkesten destek aldık. Ben o zaman mali işlerde olduğum için bunu iyi biliyorum. Çok iyi bir paramız ve desteğimiz vardı. Şimdi söylemem ne kadar doğru olur bilmiyorum ama biz o dönemlerde kenttin ciddi kurumları olan yerlerde rakip takımları ve hakemleri misafir ediyorduk. Hafta sonu maçımızın olacağı günden bir gün önce bütün kurumları, esnafı ve Vanspor’a gönül veren herkesle yemekte buluşuyorduk. Maçın olduğu gün askeri helikoptere haber veriyorduk biz gol attığımız zaman helikopterden güller atılıyordu, takıma destek ve moral amaçlı. Deplasmana gittiğimizde gittiğimiz ilde yemekler veriyorduk, Van geceleri yapıyorduk. Tüm Vanspor ailesini orada da bir araya getiriyorduk. Diğer ülkelerde bulunan Vanspor destekçileri bizlere destek oluyorlardı. Vanspor kartı ve temsilciliği taşıyan herkes mutlu oluyordu. Deplasmanlarda çoluk çocukla bu insanlar maçlara geliyorlardı. İnsanlar deplasman maçlarında gece sabaha kadar Vanspor’u bekliyorlardı.”
 

“VANSPOR DAHA İYİ BAŞARILAR ELDE ETMELİDİR”
Vanspor’un şimdilerde daha çok başarı elde etmesi gerektiğini belirten Kandaşoğlu, “Vanspor’un yeniden eski günlere dönmesi elbette ki hepimizin temennisidir. İnanıyorum ki ülkemizdeki çatışmalı süreçte son bulursa başta Van olmak üzere Vanspor’da eski günlerine kavuşacaktır ve hatta daha iyi yerlere gelecektir. Eski dönem ile şimdi ki dönem arasında çok fark var. Şimdi artık her şey daha iyi, olanaklar çok fazla bu yüzden de Vanspor bugün uluslararası başarılara daha fazla imza atması gerekiyor. Şu anda bile isimler elimde var biz o yıllarda sadece 50 esnaftan destek alabiliyorduk. Çünkü esnafın sayısı azdı. Size şimdi şunu iddia ediyorum ki ben şimdi Vanspor için çıkıp dolaşsam en 5 bin esnaftan aidat alabilirim. O zamanlar bu kadar esnaf, bu kadar olanak yoktu. Biz o zamanlarda sadece 50 kişiyi listeye koyabiliyorduk. Bu şartlarda Vanspor’a aidatlar veriliyordu. Şimdi ise Van’da daha fazla iş adamı, yatırımcı ve nüfus var. İşte bu yüzden de Vanspor daha iyi başarılara imza atması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
 

KANDAŞOĞLU: VANSPOR SİYASETE KURBAN GİTTİ
Yaşanan olumsuzluklardan sonra Vanspor’un düşüşe geçtiğine sözlerine ekleyen Kandaşoğlu, ayrıca Vanspor’un siyasete kurban gittiğini söyledi. Kandaşoğlu şöyle devam etti: “Bu kadar güzellikler yaşadık ama beni hayatım boyunca en çok kahreden bu kadar büyük bir takımken, böyle bir duruma gelmesidir. Takım Valiliğindir, Belediyenindir, şunundur, bunundur derken takımı ne yapıp ettiler ve bizden aldılar. Van’da en çok isyan eden, en çok dillendiren isim ben oldum. Vali beye gittim, oraya gittim buraya gittim ama olmadı. Vanspor şu bu derken düşmeye başladı ve son olarak siyaset sporun önüne geçince Vanspor bunu hazmedemedi. Mahmut Yılbaş’tan sonra Vanspor hiç toparlanamadı. Yılbaş Vansporla vekil oldu gitti. Ardından herkes Vanspor’u siyaseten kullanmaya çalıştı. Siyaset bu şekilde sporun önüne geçince Vanspor siyasete kurban gitti ve tüm sorun bu oldu.”
 

“NE YAPTIYSAK BAŞ EDEMEDİK”
Vanspor’da düşüşün başlamasıyla birlikte özelleşmesine karşı çıktıklarını ancak başarılı olamadıklarını söyleyen Kandaşoğlu, “Vanspor Van’da zenginliğin, siyasetin, valiliğin önüne geçti. Vanspor’un etiketi çok önemli bir etiket oldu. Etiket etkili oldukça ve büyüdükçe bir anda Ankara Genel Merkezi harekete geçti. Herkes Vanspor üzerinden konuşmaya başlayınca politika yapılmaya başlandı. Bu şekilde gündem yaptılar ve takımı evirip çevirip özelleştirme kararı aldılar. Biz bunu duyunca isyan ettik. Bu şekilde yapmayın, bu barışa büyük katkı sunuyor, bu bölgenin birlik beraberliğine katkı sağlıyor ve bunu özelleştirmeyin dedik. Ne yaptıysak baş edemedik. Bu sefer de tamam özelleştiriyorsanız biz Vanlılarda içinde yer alalım dedik. Onu da kabul etmediler. Ömer Gülüştür ve beraberindekiler ellerindeki biraz parayla bir şeyler yaptılar. Büyük oyunlar oynandı ve biz devre dışı kaldık. Yine çok üzülmedik dedik Vanspor için iyi olacaksa olsun. Bununla beraber bir acı daha yaşadık. Bir grup Vanlı işadamı Ömer Gülüştür’ün yanında yer alamaya başladı. Daha önce bizimle beraber olan takımın en önemli isimleri bizi haksız Gülüştür’ü ise haklı buldular. Ağladık, sızladık ne yaptıysak olmadı. Onlarda, devlet ne istiyorsa o olur dediler.” Dedi.
 

KANDAŞOĞLU: VANSPOR OLMAYINCA KALBİM ÇALIŞMIYOR
Yaşanan olaylardan sonra hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Kandaşoğlu şöyle devam etti: “Tabi biz ne yaptıysak onlarla baş edemedik. Ardından bunlar yönetimi devir aldılar. Aradan 90 gün geçti geçmedi televizyonda Vansporlu oyuncuların eylem yaptıklarını gördüm. Eşofmanlı bir şekilde kalktım ve futbolcuların yanına gittim. Eşofmanla yayına katıldım ve ne olur dedim. Oyuncular, ‘Biz ekmek bile bulamıyoruz, yemek yiyemiyoruz’ dediler bana. Birilerini aradım, takıma sahip çıkalım dedim. Zararın yarısından dönsek bile kardır dedim ama yine kimse beni dinlemedi. Takım 2-3 yıl içerisinde 3. Lige kadar düştü, para kalmadı, futbolcuların hepsi satıldı. Ne kadar isyan ettiysem tek başıma kaldım. Kim burada ne peşkeş çekmişse, kim takımı bu hale getirmişse ben hakkımı ona helal etmiyorum. Van halkının hakkı helal değildir ve Allah bu hakkı her zaman soracaktır. En beni bu ilde en fazla kahreden Vanspor’un bu halde olmasıdır. Bizim gururumuzla oynadılar, bizi dışladılar, biz şunu yaparız bunu yaparız dediler ve bizi perişan ettiler. Vanspor için şunu yapacağız bunu yapacağız dediler ama herkesi kandırdılar. Vanspor onlardan sonra bu hale geldi. Vanspor benim kalbimdi. O yıllarda Vanspor olmayınca benim kalbim çalışmıyordu. Vanspor şimdi burada top oynuyor ben gidip izleyemiyorum. Benim içim kanıyor içim.”
 

“BİZİ STADYUMA DAHA ALMADILAR”
Belediye verildikten sonrada mücadele ettiklerini söyleyen Kandaşoğlu, “Takımı belediye aldıktan sonra ben kendilerine siyaseti bu işin içine karıştırmayın dedim. O dönemde gidip Burhan Yenigün’e, Hüseyin Çelik’e gidip dedim. Belediye aldı ama biz yönetelim dedim. Dedim dedim ama yine dinletemedim. Eski haline mi gelsin, siz bununla siyasete girip bize rakip mi olacaksınız dediler. Biz parayı veriyoruz dediler. Ben soruyorum bu belediyenin parası kimin parasıdır. Halkın ve bizim paramızdır, biz takıma sahip çıkacağız dedim ama yine dinletemedim. Bizi dışladılar, bizim yerimize memurları getirdiler. Spor bilenlerin işidir, esnafın işidir, vizyonu olanların işidir ve özellikle maddiyet isteyen iştir. Bu adamların hiç biri taraftar çekemezler, başarı elde edemezler dedik ama baş edemedik. Bekir Kaya döneminde beni aradılar ve Vanspor’un durumun çok kötü olduğunu söylediler, yine yardımcı oldum ve esnafı arayarak kendilerine yardımcı olduk. Biz davet edilmedikçe bu işin içine giremeyiz. Belediyedeyken en çok zorluk yaşadığımız dönem Burhan Yenigün dönemiydi. Bizde takıma yaklaştırmadılar, maç izlememize izin bile vermediler. Vanspor gün geçtikçe eriyor ve bizimde içimiz acıyor.” Sözlerine yer verdi.
 

KANDAŞOĞLU: HER ŞEY SAHİPSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR
Vanspor’un, Trabzonspor’u yendiği ve şampiyonluktan ettiği maçla ilgili de konuşan Kandaşoğlu şu ifadelere yer verdi: “Rıdvan Dilmen gibi bir ismi biz Vanspor’un başına getirdik. Trabzonspor maçında Erkan’ın golü ile Trabzonspor’u şampiyonluktan ettik. 7 saat stadyumda rehin kaldık. Biz bugünleri yaşadık. Yurt dışına gittik bizden Vanspor bayraklarını, flamalarını ve maskotlarını istiyordular. O günlerden bu günlere geldik. Buda duyarsızlıktan ve sahipsizlikten kaynaklanıyor. Bizim ne yazık ki her şeyimiz budur. Bu memlekette çok kurnaz insanlar var. Kendilerini çok temiz gösteriyorlar ancak, onlar öyle temiz değiller. Van’ı ve Vanspor’u bu hale getirenler o insanlardır. Biz o dönem herkesin önündeydik. Fenerbahçeli, Beşiktaşlı ve Galatasaraylı taraftar sadece Vanspor’u tutuyorlardı. Vanspor’un bu hale gelmesinin sebepleri bellidir.”
 
“FORMÜL, TAKIM BELEDİYENİN ELİNDEN ÇIKACAK”
Vanspor’un yeniden eski günlerine kavuşmasıyla ilgili de önerilerde bulunan Kandaşoğlu formülü de verdi. Kandaşoğlu, “Vanspor’un eski günlerine kavuşması için insanların bir birine sahip çıkması gerekiyor. Yine eski günlerdeki gibi birliktelik olması gerekiyor. Şu anki en büyük sorun siyasi nedenlerdir. Vanspor’da siyaset olduğu için kimse yanaşmak istemiyor. En kısa sürede Vanspor’un tekrardan halkın eline geçmesi gerekiyor. Vanspor tekrar özelleşmesi gerekiyor. Belediyelerin valiliğin, tüm kurumların ismi Vanspor içinde yer alamayacak. Ama belediye, valilik ve diğer tüm kurumlar Vanspor’a destek vermesi gerekiyor. Destek verilmesi ve güven duygusu olması halinde Vanspor eski haline kavuşacaktır. Belediyelerimiz iyi işler yapıyor, şehir gün geçtikçe büyüyor ama bununla birlikte Vanspor’un da büyümesi gerekiyor. Belediye bu sezon iyi işler yaparsa, Zeki Hocayla birlikte takımı ligde tutarsa, sezon sonunda belediye diyecek ben bu işte yokum ve takımı devir edecek spor il müdürlüğüne. Spor il müdürlüğü bünyesinde yine esnaflar yönetici olacak, toplanacak. Vanspor 6 ayda kendisini toparlayacak ve çok kısa bir süre içinde yeninden 1. Ligde olacak. Vanspor’da yer alan ve memlekete zarar verenlerin hepsi çıkarılacak, ondan sonra Vanspor yine çok iyi başarılara imza atacak.” Şeklinde konuştu.
 

O STADYUM BURAYA GELECEK!
Van’ın stadyumu hakkında da konuşan Kandaşoğlu son olarak şunları söyledi: “Ben hükümetin bu işlerinden artık anlayamıyorum. İlçelerde bile artık büyük ve görkemli stadyumlar yapılıyor. Birçok bölgede yeni stadyumlar, ek stadyumlar yapılırken Van’da bu niye yapılmıyor. Siyasilerden bunun hesabı sorulmalı. Siyasiler 24 saatte bu işi çözmelidir. Meslek odaları, STK’lar, siyasiler ve diğer tüm kurumlar bu işi bir an önce çözmeli. Bunun için yeni bir gündem yaratılmalıdır. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve buna benzer diğer büyük takımların Van’da yapılacak olan stadyumda kamp yapması gerekiyor. Alt yapımız, otellerimi ve belediyelerimiz bu konu da hazırlar. 2016’ın başına kadar Van’da yapılacak olan stadyum için ihale yapılmalı. Bu stadyumda Türkiye’deki en büyük stadyum olmalıdır. Sadece Van için değil çevre iller ve bölge illeri buraya yazın kampa gelecekler ve burada top oynayacaklar. Futbolcular burada golü kullanabilmelidir. Bu memlekette siyasiler yok ne yazık ki.” (Şehrivan Gazetesi)

Editör: Wan Haber