Kanada Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney, Kilis'te Suriyelilerin kaldığı konteyner kentte incelemelerde bulundu.
Kanada Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney, Kilis ziyaretine Vali Süleyman Tapsız'ı makamında ziyaret ederek başladı. Daha sonra konteyner kent ile ilgili Kilis Valisi Süleyman Tapsız tarafından brifing verildi. Kanada Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney ve beraberindeki heyet konteyner kente ziyaretinde ilk önce okul öncesi eğitimin verildiği kreşe geçti. Öğrencilerin Türkçe ve Arapça şarkılarını dinleyerek çocukların eğitimi hakkında bilgi aldı. Bakan Kenney, Vali Süleyman Tapsız'a Suriyeli çocukların eğitimlerine verdiği destekten ötürü teşekkür etti.
Kanada Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney, yürüyerek Suriyeli bayanların eğitim gördüğü kurslara gitti. Burada Suriyeli bayanlar ile bir araya gelen Bakan Kenney, işlemesi yapılan halıyı kesti. Daha sonra Konteyner kentte 17 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek muhtarlık, aza ve meclis seçimlerine katılacak olan adaylar ile bir araya gelerek sohbet etti. Suriyelilerin sorunlarını dinleyen Kadanalı Bakan Kenney, Suriyeliler'den Suriye'deki gidişat hakkında ve konteyner kentteki durum ile ilgili bilgi aldı.
Vali Süleyman Tapsız, burada yaptığı basın toplantısında, sınır hattında yaşanan insanlık dramı ile konteyner kent ve Kilis'teki Suriyeliler hakkında Bakan Kenney'ye bilgi verdiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti olarak burada yaptığımız çalışmalar neler, hem konteyner kentte hem şehir merkezinde Suriyeliler ile ilgili hem devlet olarak hem de vatandaşlarımızla Kilisli hemşerilerimiz ile ne tür yardımlar yapıyoruz. Suriyeli komşularımıza din, dil, ırk mezhep ayırdımı gözetmeksizin kapılarımızı açtık. Sınırın öte yakasında her gün yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmadığımızı ve kalamayacağımızı ifade ettik, kendilerine kendileri de Suriyelilere yardım yaptıklarını ifade ettiler. Sayın Bakana yapmış oldukları yardımdan dolayı ilimizi ve ülkemizi ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Kanada Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney, yaptığı basın toplantısında kendisinin Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı olduğunu belirterek, "Azınlık, göçmenlik, mülteci ve insan hakları ile ilgileniyorum. Sayın Validen bilgi aldım gerçekten inanamadım buradaki hizmetlere, hem sosyal hem, hem ekonomik hem eğitim açısından hepsi düşünülmüş, biliyorum ki burada hayat kolay değil, her şey düşünülmüş. Burası kısa vadeli bir sığınak anacak bu kadar kapsamlı olduğundan etkilendim. Kanada olarak Kızılay aracılığı ile 1.5 milyon dolarlık bir ön yardım yapacaktır. Hale 23.5 milyon dolarlık yardım yapıldı. Ürdün, Lübnan, Suriye'nin içerisinde vatandaşlara yardım yapıldı. Türkiye büyük bir yük taşıyor. Buraya bir şekilde yardımcı olmamız gerekiyor. Gidince Başbakanımıza buradaki çalışmaları ileteceğim" diye konuştu.
Kanada Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney Kilis programına Vali Süleyman Tapsız, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Çolak, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Suphi Atan ve diğer yetkililer eşlik etti. Bakan Kenney, daha sonra Suriyelilerin kaldığı konteyerleri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
Bakan Kenney karayolu ile Kilis'ten ayrıldı.
(MAD-MAD-ÖZ-Y)

14.01.2013 19:13:41 TSI

Editör: Wan Haber