Bölgede yaşanan gerginliklerden olumsuz yönde etkilendiklerini söyleyen Dr. İbrahim Çelik, “Çözüm sürecinde bölge daha huzurlu olmasından dolayı faaliyetlerimizi daha kolay yürütüyorduk. Bu konuda tüm kamu kurumlarında olduğu gibi biz de yaşanan gerginliklerden olumsuz yönde etkilendik. Bizler de bunu göz önünde bulundurarak daha fazla kan bağış kampanyası düzenliyoruz. İlimiz bu anlamda güneydoğu illerine göre daha huzurludur. Kan ihtiyacı noktasında olağanüstü bir durum yok. Çok şükür bizler de faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz. Bu noktada bölgede bizleri mutlu eden tablolar da görmekteyiz” dedi.

-“KAN SÜREKLİ BİR İHTİYAÇTIR”
Bölge olarak kan stoğu noktasında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını aktaran Dr. Çelik “Şuan kan stoğu noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. 2016 yılının ocak ve şubat aylarında 6 bin ünitenin üzerinde bölge kan merkezimiz, kan bağışı topladı. Kan sürekli bir ihtiyaçtır. Almış olduğumuz ürünleri sürekli hastanelerimize gönderiyoruz. Bizim dönem dönem elimizde kan stoğunun düştüğü ve ihtiyacı karşılayamadığımız noktalarda diğer bölge kan merkezlerimizden kan transferi gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda hastanelerimizin yüzde 98 oranında kan ihtiyacını karşılamaktayız. Kan konusunda bizim 2015 yılında son kullanma tarihinden dolayı imha ettiğimiz hiçbir kan ürünü yoktur. Ayrıca kan bağışçılarımıza kanını hastaneye gönderdiğimizde ya da kullanıldığında bilgi SMS'de atıyoruz” şeklinde konuştu.

-“2015 YILINDA BÖLGE OLARAK YAKLAŞIK 26 BİN ÜNİTE KAN BAĞIŞI TOPLADIK”
Türk Kızılay'ının Türkiye genelinde 17 bölge merkezinin bulunduğunu ifade eden Çelik, “Sorumluluk sahamızda Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri illerimiz bulunmaktadır. Van ve Muş’ta kan merkezlerimiz yer almaktadır. Buralarda toplanan kanlar bölgemize gelmekte bölgemize gelen kanlar ürünlerine ayrıştırılarak hastanelerimize gönderilmektedir. Hastanelerimizin kan ihtiyacı bu şekilde karşılanmaktadır. 2015 yılı içerisinde bölge olarak yaklaşık 26 bin ünite kan bağışı topladık. Bunların ürünlerine ayrıştırılması sonucu yaklaşık 50 bin ünite kan ve kan ürünü bölgemizde yer alan hastanelerin kullanımına sunduk. Bölgemizin fiziki ve mevsimsel farklılıkları bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Fakat 2007 yılında açılmış olan kan merkezimiz bu güne kadar vatandaşlarımızın da desteğiyle çok büyük bir ilerleme kat etmiştir. Bölge olarak 2016 yılı içerisinde 31 bin ünite kan toplamayı hedefliyoruz. Kan bağışı biliyorsunuz gönül işi bu konuda vatandaşlarımızın gönüllülük esasına yürütülmektedir. Bu çalışmalarımızda yanımızda olan kurum amirlerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Kışın geride bırakılmasıyla birlikte sahada kan toplama çalışmalarına ağırlık vereceklerin aktaran Çelik, “Bu süreçte kan bağış TIR’ımız ve kan bağış çadırlarımızla faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Nisan ayının sonu itibarıyla TIR’ımız bölgemizde olacak. Yaz aylarında özellikler şehirlerimizin kalabalık meydanlarında düzenlediğimiz kan bağış kampanyalarıyla çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber