Muş’un Hasköy ilçesinde Bıdri ve Şago aşiretleri arasında yaşanan olaydan sonra her iki aileden ikişer kişi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine iki aile arasında başlayan kan davası aradan 35 yıl geçtikten sonra Nakşibendi tarikatı şeyhlerinden olan Şeyh Muhittin Aydın’ın devreye girmesi ile barışla noktalandı. Hasköy ilçesinde bulunan merkez camiinde düzenlenen barış töreninde konuşan Şeyh Muhittin Aydın, insanoğlunun nefsine hakim olması gerektiğini vurgulayarak sağduyunun hakim olduğu, kardeşlik ve barış içerisinde yaşaması gerektiğini kaydetti.


İslamiyet’in ve Peygamber Efendimizin barış ve kardeşlikten yana olduğunu belirten Aydın, “Karanlıklar bile barışın baharında aydınlanır. Peygamber efendimiz nefis ile yapılan cihadın önemli olduğunu vurgulamıştır. Nefsine hakim olup ta Allah rızasın için affetmek doğrudur. Affetmek pehlivanlıktır. Cenab-ı Hak güzel davrananları her zaman sever” ifadelerini kullandı.


Bıdri aşiretinin önde gelenlerinden Hikmet Karayel de, Bıdri ve Şago aşiretlerinin kardeş iki kabile olduklarını hatırlattı. 35 yıl önce başlayan bir kan davasının ülkede barış rüzgarlarının estiği bugünde barışla son bulmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Karayel, iki ailenin barışmasına katkı sunanan herkese teşekkür etti.


Barış törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ise, inancımızın ve dinimizin adının İslam olduğunu söyledi. Keskin, “Biz inanlar, Müslüman’ız. İslam ve Müslüman kelimelerinin kökeni, anlamı ve mesajı; barıştır, kardeşliktir ve sevgidir. Kur’an-ı Kerim’de ‘Müminlerden iki topuluk birbirleri ile kavga ederse aralarınız düzeltip onları barıştırın’ diye buyrulmuştur. Bu ilahi emir, kırgın ve dargın olanları barıştırmamızı emreder” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından her iki aşiretin fertleri, Kur’an-ı Kerim’in altından geçip yeminde ederek barıştılar. Tören barış yemeği ile son buldu.
Barış törenine; CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Hasköy Belediye Başkanı Şefik Taşkın, belde belediye başkanları, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Editör: Wan Haber