Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi K.Müfit Bayraktar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın birçok ilde herhangi bir duyuru yapılmadan, el altından dilekçeler alınmak suretiyle çok sayıda şube müdürlüğü görevlendirmesi yapıldığını belirterek "Üstelik bu görevlendirmeler yapılırken, herhangi bir kriter ve liyakat ilkesi göz önüne alınmamıştır. Ne yazık ki görevlendirmelerde liyakatsiz kişiler tercih edilmiş ve ideolojik davranılmıştır" dedi.
Kamu Sen İl Temsilciliğinde bir basın toplantısı düzenleyen Bayraktar, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012/44 sayılı genelge ile İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki şube müdürlüklerine belirli şartlarla görevlendirme/atama yapılacağı bildirilmişti. Bu süreçte sendikamız, şube müdürlüğü görevlendirmelerinin iptali için dava açmış ve görevlendirmeler yerine bir an önce "şube müdürlüğü sınavı" yapılmasını istemişti. Çünkü; doğru olan, liyakati esas almadan yapılan torpilli görevlendirmeler değil, bir an önce sınav yapılarak bu kadrolara asaleten atama yapılmasıdır. Genel Merkezimizin başlattığı hukuki süreç üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı hatanın farkına vardı ve 2012/46 sayılı genelge ile 2012/44 sayılı genelgeyi yürürlükten kaldırdı. Ancak, genelge yürürlükten kaldırılmış olmasına rağmen, bu genelgeye dayalı olarak şube müdürlüğü görevlendirmeleri yapılmaktadır." Dedi.
"Birçok ilde herhangi bir duyuru yapılmadan, el altından dilekçeler alınmak suretiyle çok sayıda şube müdürlüğü görevlendirmesi yapılmıştır" diyen Bayraktar daha sonra şunları kaydetti; "Üstelik bu görevlendirmeler yapılırken, herhangi bir kriter ve liyakat ilkesi göz önüne alınmamıştır. Ne yazık ki görevlendirmelerde liyakatsiz kişiler tercih edilmiş ve ideolojik davranılmıştır.
Şu anda Türkiye'nin dört bir yanındaki eğitimciler infial halindedir. Hukukun böylesine çiğnendiği, ayaklar altına alındığı başka bir ülke var mıdır? Şube müdürü olarak görevlendirilen kişiler hangi üstün meziyetlere sahiptir? Bu kişilerin performansı, bilgi birikimi, kabiliyeti nasıl ölçülmüştür?
Tüm bu yaşananlar, akıllara 'danışıklı dövüş mü?' sorusunu da getirmektedir. Bakanlığın, göz boyama amaçlı genelgeyi iptal edip, ardından Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Valiliklere şube müdürlüklerine görevlendirmeler için yeşil ışık yakmış olma ihtimali son derece güçlüdür.
Ancak herkes bilmelidir ki; hiç kimse hukukun üstünde değildir. Adaletin tesis edilmediği, objektif kriterler yerine, yandaşlığın esas alındığı, bir güruha hizmet amacını taşıyan her uygulama yerle yeksan olmaya mahkûmdur.
Milli Eğitim Müdürlerinin ve Valilerin bu tavrı hem çalışma barışını bozmuş, hem de eğitimcileri rahatsız etmiştir. Zira objektif kriterlerin esas alınmadığı görevlendirmeler etik ve ahlaki olmadığı kadar, insani de değildir.
Bu görevlendirmelerin iptal edilmemesi ve yapılmaya devam edilmesi durumunda bu görevlendirmeyi yapan ilgililer hakkında genel merkezimizce suç duyurusunda bulunulacak ve görevlendirmelerin iptali için davalar açılacaktır. Bu durumun da eğitimde çok büyük bir kaosa yol açacağı aşikârdır. Bakanlık eğitimde deprem yaşanmasını istemiyorsa, şube müdürlüğü görevlendirmelerini en kısa zamanda iptal etmeli ve şube müdürlüğü sınavını bir an önce yapmalıdır. "
(ERZ-AT-Y)

14.01.2013 15:35:06 TSI

Editör: Wan Haber