Türkiye Maden İşçileri Sendikası, özel sektörde başarılı bir şekilde tamamladığı toplu iş sözleşmelerinin kamu ayağında da birinci önceliğini belirledi. Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi yönetiminin Genel Merkez ile uyumlu çalışmaları sonucunda sürdürülen kamu toplu iş sözleşmeleri çalışmalarında birinci önceliğinin, "Eşit işe eşit ücret" politikası olarak belirlendiği bildirildi.
Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay, iki haftalık Ankara ziyaretlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Küçükgençay, Ankara'da olduğu sürede Genel merkez yöneticileriyle birçok ziyaretler yaptıklarını belirterek, "Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) Genel Müdürlüğüne ziyarette bulunduk. Bu ziyarette Ege Linyitleri İşletmesi'ne(ELİ) işçi alınmasının hızlandırılması, 10 tane kamyon alımı ile ilgili ısrarımızın sürdüğünü kararlı bir şekilde dile getirdik. Ayrıca santralin özelleştirilmesi çalışmaları ile ilgili düşüncelerimizi anlattık" dedi.

"TABAN TAVAN AYARI OLMASI ŞART"
Kamu toplu iş sözleşmesindeki tavan taban ücreti ayarlanması gerekliliğini belirten Küçükgençay, şunları söyledi: "Eşit işe eşit ücret yoluyla ücretlerin ayarlanması gerektiğini belirttik. Maden İş Sendikası Genel Merkezinin de bu konuyla ilgili çalışması var. İşe yeni giren arkadaşların daha önceki çalışanlarla arasındaki ücret farklarının yüzde 100'e ulaştığı dönemde iş ve iş barışından bahsetmek mümkün değildir. Bu sorunu sadece TKİ'de işe yeni giren arkadaşları değil Türk İş'e bağlı bütün kamu çalışanlarının sorunu olarak da görüyoruz. Ama biz maden işine baktığımızda aynı işi yapan arkadaşların arasındaki ücret farkının yüzde 100'e varan farkın kapanması gerektiğini belirttik. Aksi takdirde yapılan toplu sözleşmelerin asla başarılı sayılamayacağını belirtiyoruz."

"ÖRGÜTSÜZ TAŞERON İŞÇİSİ BIRAKMAYACAĞIZ"
Soma'da 10 binin üzerinde üyesi bulunan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi, taşeron işçilerini de örgütlü yapmaya hazırlanıyor. Başkan Tamer Küçükgençay, Taşeron işçilerle ilgili yasanın yavaş yavaş netleştiğini belirterek, "Bizim işkolumuza giren işyerlerinde örgütsüz taşeron işçisi bırakmayacağız" diye konuştu.
Ege Linyitleri İşletmesi'nde bin 600'e yakın taşeron işçisi çalıştığını belirten Küçükgençay, "Taşeronla ilgili yasalarda ağır ağır netleşiyor. Bu yasada taşeron işçilerine çeşitli haklar getiriyor. Taşeron olarak çalışan işçilerin artık kıdem tazminatı hakları olduğu ücret izinlerinin olduğu bu ihaleler alınırken artık şartların bu hakların göz önüne alınarak yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bizim işkolumuza giren örgütlenmedik taşeron işçisi bırakmayacağız. Genel Merkezimizle örgütlenme ve diğer faaliyetlerde uyumlu bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Genel Merkez yöneticilerimize de çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyoruz" dedi.
(YS-ERG-Y)

08.02.2013 17:51:08 TSI

Editör: Wan Haber