Kamu kurumlarının birbirleriyle elektronik ortamda yazışmalarına imkan veren uygulama başladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "Bu uygulamayla hangi sistemi kullanırsanız kullanın kendi aranızda rahatlıkla haberleşebiliyorsunuz, veri iletişimi yapabiliyorsunuz" dedi.
Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın katılımıyla yürütülen 'Elektronik Yazışma Pilot Projesi' kapsamında Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında resmi yazışmaların elektronik ortamda yapılması uygulaması başladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru'nun, Bakanlık'ta düzenlediği bilgilendirme toplantısına Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar katıldı.
Koru, kamu kurumları arasında belge sistemleri entegrasyonu ile ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, e-devlet uygulamalarının uzun süreden beri çeşitli kurumlar tarafından geliştirilerek vatandaşlar tarafından kullanıldığını söyledi. Koru, birçok bakanlığın çeşitli yazılımlar geliştirdiğini kaydederek, e-devlet uygulamalarının vatandaşlar tarafından etkin şekilde kullanıldığını belirtti. Koru, kamu kurumları arasında belgelerin paylaşımı ile ilgili olarak çalışma yaptıklarını aktararak, geleneksel yöntemlerle yazılan belgelerin elektronik ortamda hazırlanması, belgelerin onaylanması, e-imza kullanarak onaylanmış şekilde ilgili birime gönderilmesi ve belgelerin arşivlenmesi işlemlerinin yapıldığını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı olarak 10 yıldır bu sistemi kullandıklarını ifade eden Koru, "Bugüne kadar yaklaşık 12 milyon belgemiz depolanmış durumda. Bu belgelere tamamen elektronik ortamda ulaşabiliyoruz. Dışişleri Bakanlığı olarak hazırladığımız belgeleri saniyeler içinde dünyanın dört bir tarafına gönderebiliyoruz" şeklinde konuştu.
Diğer kamu kurumlarının kendi belge sistemlerini geliştirdiklerini söyleyen Koru, "Hangi sistemi kullanırsanız kullanın, bu uygulama ile kendi aranızda rahatlıkla haberleşebiliyorsunuz, veri iletişimi yapabiliyorsunuz" dedi.
Hangi teknik altyapının kullanılacağı konusunda prototipler geliştirildiğini, bunun Kalkınma Bakanlığı tarafından üstlenildiğini belirten Koru, dört kurumun (Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı) geçen yıl tamamen kendi içlerinde, kendi aralarında elektronik ortamda yazışabilir hale geldiklerini ifade etti. Koru, "2012 yılı sonunda Savunma Sanayi Müsteşarlığımız bu sisteme entegre oldu. Hedefimizi 2013 yılı içerisinde kamu kurumları sayısının daha da artması, diğer kamu kurumlarıyla da aynı şekilde haberleşmenin sağlanması" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı'nın toplam 610 bin 213 belge transferi yaptığını kaydeden Koru, en çok İçişleri ve Adalet Bakanlığı ile yazışma yaptıklarını ifade etti. Koru, "Bu son gelişme ile birlikte yazışmaların yüzde 58'i elektronik ortama dönüştü. Bizim amacımız mümkün olduğunca elektronik ortamda yaptığımız yazışmaların sayısını arttırmak. Diğer kamu kurumlarıyla temaslarımız devam ediyor" diye konuştu.
Bakan Yardımcısı Koru ve müsteşarlar basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
Bir gazetecinin Başbakanlığın neden uygulamaya dahil olmadığı sorusuna Koru, Başbakanlık ile yazışmalarının yoğun olmadığını ifade etti. Koru, "Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. Bundan sonra diğer bütün kamu kurumlarının bu sisteme entegreolması için çalışmalar yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Madenoğlu, kısa süre içinde resmi olarak sistemin nasıl yürüyeceği hakkında bir yönetmeliğin çıkarılacağını söyledi.
Belge güvenliği konusunda Koru, her kurumun belgelerinin güvenliği için güvenlik duvarı (firewall) programının olduğunu ifade etti. Koru, "Sistemin güvenliği sağlandığında belgelerin güvenliği de sağlanmış oluyor. Belgelerin üzerinde o belgenin yazılma aşamasından karşı tarafa gönderilmesine kadarki, aşamalarda kimler tarafından görüldüğü, kimler tarafından onaylandığı ile ilgili bloglar var. Kurumların kendi belgeleri dışında diğer kurumların belgelerine ulaşması söz konusu değil. Kurumlara gönderilen belgeler kurumlar tarafından görülebiliyor" diye konuştu.
(AUÖ-ÖZ-Y)

09.01.2013 18:40:26 TSI

Editör: Wan Haber