NAİF YAŞAR - İSHAK KARA - VAN HABER


Vali Karaloğlu; ‘Düşünün, aş evinde bulgura ihtiyacınız var. Normal ihale koşullarına göre yapsanız ihalesi 2,5 ay sürer. Millete, “Siz 2,5 ay bekleyin bulgur gelecek, yemek yapacağız” diyebilir misiniz? ‘

Müteahhit; ‘Deprem sonrası bazı kurumlarımızda siyasilerin ve kurum amirlerinin iş birliği ile birçok ihale, inşaat sektöründen olmayanlara bile davetiyeli bir şekilde verildi’

Başbakan Erdoğan;''Yolsuzluk çirkindir. Yolsuzluk, kul hakkı yemektir ve haramdır.’

Kamu İhalesi mi, Ali Cengiz Oyunu mu?’ başlığıyla okurlarımızla paylaştığımız yazı dizisinin 2. bölümünü sizlerle paylaşıyoruz.

Yazı dizisinin 1. bölümünde dikkat çektiğimiz ana tema şuydu; Tek firmanın katılımıyla adrese teslim diyebileceğimiz ve neredeyse iskonto, indirim yapılmadan verilmiş bir kaçında ise %1-15’lik kırımlarla yüklü ihalelerin verilmesiydi.

Bu günkü sayıda ise, birden çok kişi ya da firmanın katılımıyla verilen ve nerdeyse yarı fiyatına verilmiş ihalelerden örnekler sunacağız. Bu ihaleler sonrasında halkın vergileriyle toplanmış trilyonlarca paranın devletin kasasında kalması sağlanmış.

Ne yazık ki, yüzlerce ihale arasında birden çok iştirakçinin katıldığı ihaleler bir elin parmaklarını geçmiyor. Geri kalan ihaleler ise yine tek teklif ve tek iştirakle sanki ilde başka tedarikçi veya yüklenici yokmuş gibi yapılarak birileri zengin edilmiş.

Yıllar boyu ’kalkınma hamlelerinin’, söylem ve vaatlerden ibaret kaldığı kent’te, alışagelmiş politikalardan vazgeçilmemesi, bir yandan devlet kasasını boşaltırken diğer yandan, kimi müteahhit ve iş adamlarını iflasın eşiğine getirmiş.

2011 yılından başlayarak, iki yıllık süre zarfında, yani kent ekonomisinin  dibe vurduğu dönemlerde yapılan ihalelerde uygulanan politikalar, birkaç ‘yandaş’ iş verenin  yeni yıl’a keyif içinde girmesini sağlamanın dışında bir icraat yaratmamış.

Genel toplam göz önünde bulundurulduğunda, iki yıllık süre zarfında, iki büyük deprem yaşamış Van kentine milyarlık yani eski deyimle Katrilyonluk ödenekler gönderilmiş. Bu rakamları ülkenin Başbakanı ve kentin iktidar Milletvekilleri de teyit etmişti.

Kentin İktidar milletvekilleri, 2011 depremi sürecinde verdikleri beyanatlarda ‘bu memlekete 3.5 milyar para aktardık. Yani 3.5 Kat trilyon.. 2 küsur kat trilyon’da yakın zamanda aktarılacak’ demişlerdi.

Gelen paralarla, kendi anlatımlarına göre 31 bin konut yapıldı. her konutun 40-50 bin liraya mal edildiği hesaplandığında, gelen paradan, konutlara ayrılan paralar devede kulak dahi değil zira unutmadan diğer memleketteki vatandaşlarımızın zannettiği gibi konutlar beleş falan değil, konut paraları da depremzedelerden tahsil edilecek.

Ya peki bu paralar nereye aktarıldı?

REKABET OLDU MU PARANIN YARISI DEVLETİN KASASINDA KALIYOR

Siz okurlarımızla paylaşacağımız bu ihale örneğinde görüldüğü gibi, ihaleye 13 firma başvuruyor ve Yaklaşık Maliyeti: 30.330.008,00 olan ihale, rekabet kuralları dahilinde: 13.225.000,00’ TL’ye ihale ediliyor.

Yani yaklaşık 17 trilyon devletin kasasında kalıyor.

İşte, şaibelerden uzak, halkın parasının çarçur edilmediği bu ihale;

İhale kayıt numarası             : 2011/18833

 1) İhalenin

 a) Tarihi  : 16.06.2011

 b) Türü   : Yapım işi 

 c) Usulü  : Belli İstekliler Arasında

 d) Yaklaşık Maliyeti    : 30.330.008,00

 2) İhale konusu yapım işinin

 Van - Muradiye Ayrm. D.Yolu (Dap) Toprak İşleri ,  Sanat Yapilari 

 a) Adı : Ve Üstyapi ( Pmt , Pmat , Bitümlü Temel , Binder , Aşinma Tabakasi ) Yapilmasi

 b) Yapılacağı yer : Van-Muradiye Ayr. Devlet Yolu (Dap)

 c) Süresi :

 3) Teklifler

 a) Doküman Satın Alan Sayısı      : 3

 b) Dokümanı EKAP üzerinden   : 3

 e-imza kullanarak indiren sayısı 

 c) Toplam Teklif Sayısı           : 13

 d) Toplam Geçerli Teklif Sayısı   : 13

 e) Yerli istekli lehine           :    Uygulanmamıştır 

 fiyat avantajı uygulaması 

 4) Sözleşmenin

 a) Tarihi : 12.08.2011

 b) Bedeli: 13.225.000,00

 c) Süresi                      : 15.08.2011 - 18.09.2012

Yukarıda detaylarını verdiğimiz ihalede olduğu gibi, akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına mahal verilmemiş. Yani her şey kural ve kaideleri ile prosedüre uygun yapılmıştır. Oysa kent genelinde verilen yüzlerce ihale arasında bu tür ihaleler çok az sayıda, yani verilen diğer ihalelerin %90’nı yine tek ya da iki kişi veya firma arasında çok az kırımla yapılmış ihaleler.

Veriliş tarzları, meblağları ve ihaleyi alan kişi ya da kurum itibarıyla bir çok şaibeyi çağrıştıran ihaleleri, gelecek sayılarımızda vermeye devam edeceğiz.

BU İŞİN SONU NEREYE VARACAK?

Yerel ve ulusal medyada sıkça haber konusu olan Van’daki ihalelerle ilgili, yerel STK temsilcileri, iş veren ve müteahhitler, her nedense hep susmayı tercih etti. İhaleler konusuna gelecek olursak İhalelerin usulüne göre yapılmadığı, yolsuzluklar yapıldığı iddiaları gündeme geldi. Bu hususlar ile ilgili usulsüzlük yaşandı mı?

‘Yolsuzluk iddiaları’ karşısında kimler ne söylemişti.?

Van Valisi Münir Karaloğlu;’ Afet zamanlarında afetin kendine özgü metotları vardır. Bu dönemlerde ihale koşulları farklıdır. İhale ile ilgili 22 b yasasında (22 c 22 d’ye göre verilen ihaleler için ne diyor) belli şeyler tanımlanmış. Bu koşullar olunca ihalenizi davetiye usulü yapabilirsiniz. Bunun süresi de yok. Çünkü acelesiniz. Düşünün, aş evinde bulgura ihtiyacınız var. Normal ihale koşullarına göre yapsanız ihalesi 2,5 ay sürer. Millete, “Siz 2,5 ay bekleyin bulgur gelecek, yemek yapacağız” diyebilir misiniz? Çadır alacaksınız veya konteynır yerleştireceksiniz. Nakliye yaptıracaksınız. Bunlar valinin koyduğu kanunlar değil. Bunlar yöneticiye, “Sen her istediğini istediğin rakamla alabilirsin” hakkını da vermez. Orada sadece süreyi kısaltan, idarecinin elini güçlendiren, acil iş yapmasını sağlayan metotlar var. Mayıs’ta ihalesini yaptığımız okula şimdi öğrenci yerleştirdik. Normal açık ihale yapmış olsam, bunun sadece ihale süresi 120 gün sürer. Birileri; “Hizmetin hızlı yapılması, sorunların hızlı çözülmesi önemli değil kardeşim! Sen, ihaleyi bizim istediğimiz gibi yap, yerel gazetelere de ilan ver, biz memnun olalım” diyorlarsa, kusura bakmasın. Ben toplumun menfaatini 3-5 kişinin menfaatine değiştirmem. Ayrıca biz AFAD’ta, bize verilmiş bu hakkı kullanırken sanki açık ihale yapıyormuş gibi her yeni ihalemizi VATSO’ya gönderdik. Onları, internet sitesinde ilan ettik. Bizim internet sitemizde de ilan ettik. “Bunu duyan, buna teklif vermek isteyen herkes teklif versin” dedik. İhalelere 30-40 teklifle girdik.’

 

Müteahhitler gurubu temsilcisi Farız BORAZAN.’Doğrudur aldığımız duyumlara göre toplu konut idaresi bünyesinde yapılan ihaleler çok iyi imkanlarla ve bazı siyasilerin etkisiyle davetiye usulü ile ansızın bir gecede birilerine verildi.

Bizler, Van’lı Müteahhitler bu konudan oldukça rahatsızız, esnafa para kazandıracak, ilimizdeki işçiyi çalıştıracak, bu bölgeye en çok ekonomik kazancı sağlayacak sektörlerin başında geliyoruz. Ancak bizler bu ihalelerden haberdar bile olamıyoruz. Vanlı olmayan firmalara bu ihaleler Ankara’da davetiye usulü ile veriliyor. Sonra o firmalar. Ekipmanlarını, işçilerini, makinelerini hep dışarıdan getiriyor, inşaatta kullanılacak malzemelerini bizim esnaftan almayarak dışarıdan sipariş ediyorlar, tüm bunların sonucunda da ne işçimiz kazanıyor ne esnafımız. Bu ilimiz için yapılan en büyük haksızlıktır, bir an önce bu tutumdan vazgeçilerek Vanlı yatırımcının ve müteahhitlerin  esas alınmasını bekliyoruz. 

  

Deprem sonrası bazı kurumlarımızda siyasilerin ve kurum amirlerinin iş birliği ile birçok ihale, inşaat sektöründen olmayanlara bile davetiyeli bir şekilde  verildiği konusundaki tespitiniz doğrudur. İlimizde madem davetiye usulü ile ihale verilecekse bu ihaleler yine Vanlı müteahhitler başta olmak üzere tüm firmalarımız eşit olarak ihalelere davet edilmesi gerekmektedir.  Valimizden bu konu üstünde durmasını bu konuya seyirci kalmamasını rica ediyorum. O soruyu bence kurum amirlerine ve yerel yöneticilere sormak lazım. Bütün işleri üç beş müteahhide verdikleri içindir. İşlerinin çok olması firmaların araç ve gereç aynı zamanda personel konusunda yetersiz kalmaları demektir.

Dilerim ki bu serzenişimiz dikkate alınır haksızlıktan vazgeçilir ve İhaleler usule aykırı bir şekilde verilmez. Şayet kurumlarımızın bu tutum ve davranışlarına son vermemeleri halinde bu konuda büyük bir hassasiyet gösteren başbakanımıza dahi ileteceğimi hiçbir çekince duymaksızın belirtmek isterim.  ‘

SONUÇ DEĞİŞTİ Mİ?

Tüm bu söylemlere rağmen sonucun değişmediğini görüyoruz.

Kentin Valisi ısrarla; ‘İhalelere 30-40 teklifle girdik. ’derken, aşağıya çıkardığımız iki ihale örneği olayın bu seyirde yürümediğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor.

KARAYOLLARI 11. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TAŞINMAZLAR BAŞMÜHENDİSLİĞİ BÜNYESİNDE ELEMAN ÇALIŞTIRILMASI

Karayolları Genel Müdürlüğü 11.bölge Müdürlüğü

İhale Kayıt Numarası: 2011/205539

1) İhale konusu işin

a) Türü: Hizmet

b) Usulü: Pazarlık

c) Adı: Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Taşınmazlar Başmühendisliği Bünyesinde Eleman Çalıştırılması

d) Niteliği, türü ve miktarı: İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilgiye EKAP'ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir.

e) Yapılacağı Yer: Karayolları 11. Bölge Müd.

f) Başlangıç ve Bitiş saati : 02.01.2012 - 27.10.2012

g) Toplam Teklif sayısı: 1

h) Toplam Geçerli Teklif sayısı: 1

2) Sözleşmenin

a) saati : 29.12.2011

b) Bedeli: 125120

c) Finansman Türü: Özel Bütçe

d) Yüklenicisi: ?

SONUÇ İLANI

PERSEONEL VE ARAÇ ÇALIŞTIRILMASI HİZMETİ ALINACAKTIR

Karayolları Genel Müdürlüğü 11.bölge Müdürlüğü

İhale Kayıt Numarası: 2011/151697

1) İhale konusu işin

a) Türü: Hizmet

b) Usulü: Açık

c) Adı: Yol Yapım Başmühendisliği Muhtelif Emanet Şantiyelerinde Tekniker,Teknisyen, Usta, Operatör, Alet Operatörü, Topoğraf, Büro Ele., Düz İşçi Ve Araç Çalıştırılması

d) Niteliği, türü ve miktarı: İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilgiye EKAP'ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yer alan ihale dokümanı

içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir.

e) Yapılacağı Yer: Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Muhtelif Şantiyelerinde

f) Başlangıç ve Bitiş saati : 02.01.2012 - 31.12.2012

g) Toplam Teklif sayısı: 1

h) Toplam Geçerli Teklif sayısı: 1

2) Sözleşmenin

a) saati : 28.11.2011

b) Bedeli: 7199820

c) Finansman Türü: Özel Bütçe

d) Yüklenicisi: ? 

Devam Edecek…

Editör: Wan Haber