Türk Büro-Sen Aydın Şube Başkanı Mehmet Kamil Taşkır, kamu çalışanlarına yönelik fazla mesai ücretlerinin 2012 yılında da devam etmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin gündemin her an değişe bilen bir ülkede haline geldiğine işaret eden Mehmet Kamil Taşkır, "Türkiye de gündem ne kadar değişirse değişsin, kamu görevlilerinin haklarını geriye götüren işine aşına göz diken uygulamaların oluşturduğu gerçek gündem, her zaman varlığını korumuştur. Bu zulmün en yakın göstergesi 2012 yılı içerisinde doğalgaza yüzde 29,3; elektriğe yüzde 20; mazota yüzde 13,5; benzine yüzde 12 ve kömüre yapılan yüzde 13,9 zamdır. Bu zamların tüm tüketim maddelerine vatandaşın alım gücüne yansıması ise, kış gününde vahim bir tabloyu ortaya çıkarmaktadır. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vermiş olduğu zam oranı 2012 yılı ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4 artışa ve 2013 yılı için ilk altı ay yüzde 3 ikinci altı ay için yüzde 3'dür. Kamu görevlilerine hak olarak görülen bu rakama toplu sözleşmede yetkiliyiz diyen malum sendikalar, konfederasyon ve temsilcisi sessiz kalmış, boynu bükük izlemekle yetinmiştir. Özellikle kamu görevlilerinin özlük hakları, sosyal hakları yapılan mevzuat değişiklikleri ile geriye götürüldüğü gibi çalışma şartları da her geçen gün ağırlaşmakta kabul edilemez hale gelmektedir" dedi.
Yeni yılla birlikte vergilerde, harçlarda ve birçok kalemde enflasyon oranının çok üzerinde artışlar yapılırken; kamu görevlilerinin gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan fazla çalışma ücretlerinin kaldırıldığını iddia eden Taşkır, "Kamu çalışanları fazla çalışma uygulaması ve bunun karşılığında ödenen fazla çalışma ücretine güvenerek ileriye dönük borçlandı, bankalardan kredi kullandı. Şimdiyse kara kara borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünüyor. Fazla çalışma ücretlerinin kaldırılması, çalışanların hayat standartlarında ve alım gücünde ciddi bir azalmaya yol açmıştır. Kamu görevlilerinin aylıklarına ilave olarak ek ödeme, döner sermaye, fon gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler emekli aylığının hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır. Ülkemizde kamu görevlilerinin çalışırken aldıkları ücretlerle emekli aylıkları arasında uçurum oluşturuldu. 2013 yılında fazla çalışma ücretlerinin devamının sağlanması ve ek ödemelerin emekliliğe dahil edilmesi hususunu bir kez daha yineliyoruz. Kamu çalışanlarının haklarının korunması noktasında her türlü kanuni ve demokratik haklarımızı kullanacağız" diye konuştu.
(MB-İK)

15.01.2013 10:57:21 TSI

Editör: Wan Haber