Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu lojmanlarının ardından kamu araçlarının da satılacağını söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, partisinin siyaset akademisine katılmak üzere eşi Esra Şimşek'le birlikte Yalova'ya geldi. İlk Yalova Valiliğini ziyaret eden Şimşek, tören kıtasını selamlayarak kendisini karşılamaya gelen kamu yöneticileri ile tek tek tokalaştı. Ardından valiliğin hatıra defterini imzalayan Şimşek'e Yalova Valisi Esengül Civelek tarafından çini tabak hediye edildi. Bakan daha sonra basına kapalı olarak Civelek'ten brifing aldı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha sonra Yalova Belediyesi'ni ziyaret etti. Belediye Başkanı Yakup Koçal tarafından çiçeklerle karşılanan Şimşek, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kamuya ait lojmanların satış sürecinin hatırlatılması üzerine Şimşek, "Biz mümkün olduğunca kamuyu rasyonelleştirme çabası içerisindeyiz. Sonuçta kamunun ihtiyaçlarını büyük ölçüde vergilerle finanse ediyoruz. Maksadımız vatandaşımızın yükünü mümkün olduğunca aşağı çekmek. Vatandaşın vergi yükünü artırmamak bizim için çok önemli. Kamuya ait lojmanların satışı ile ilgili çok kapsamlı bir çalışma yapıp Başbakanımıza sunmuştuk. İlk etapta Maliye Bakanlığı ve özelleştirmeye bağlı kurumların bünyesindeki lojmanların satışına başladık ama şunun altını çizmem gerekiyor ki, özellikle güvenlik gibi alanlarda öyle bir tasarruf söz konusu olmayacak. Yine teröre maruz bölgelerde lojman konusunda yeni bir yaklaşım içerisinde olmayacağız. Bizim bahsettiğimiz, daha çok büyük şehirlerde olan ve ihtiyaç anlamında çok zaruri olmayan kaynakları ekonomiye kazandırmaktır. Kamu taşıtları konusunda da bir çalışmamız var. Kamuda araçların rasyonel bir şekilde kullanımı, kontrolü ve takibi konusunda önemli bir kanun tasarısı üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde onun da sonuçlanmasını bekliyoruz. Böylece kamunun milletten aldığı kaynakların doğru şekilde kullanılmasına yön verecek birtakım düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bu uygulama da onların bir parçası" dedi.
Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun mayıs ayında biteceğini hatırlatan Şimşek, "Devletin bilançosu son 10 yılda çok sağlamlaştı. Bütçe açıklarını azaltınca bu borçlara da yansıdı. IMF borçları da bu mayıs ayı itibarı ile sıfırlanmış olacak. Bu önemli çünkü 1958'den bu yana sürekli şekilde program ve borç diyaloğu oluşmuş. Türkiye bu anlamda yeniden program yapmayarak yeni bir döneme girmiş oldu. Borcunu kapatarak Türkiye sınıf atlamış olacak. Yine kamunun dış borcuna baktığınız ve kamunun döviz rezervi ile karşılaştırdığınız zaman, bizim dünyadan 31 milyar liranın üzerinde alacağımız var. Devlet olarak dış dünyaya net bir borcumuz yok. Tam aksine alacağımız var. Rezervlerimizle borcumuzu kıyasladığımız zaman, devlet olarak bizim dünyadan alacağımız var fakat işin içine özel sektörü de katarak ülke olarak baktığınızda, tabii ki Türkiye'nin dış borcu var. Ama firmalarımızın da yatırımları var. Firmalarımızın değerleri de artmış. Türkiye'nin bütçesini, kamu maliyesini, mali dengelerini sürekli iyileştiriyoruz. Biz bunlarda başarılı olursak Türkiye'nin Osmanlı'dan bu yana sıkıntılarını çektiği süreçlere son vermiş olacağız" diye konuştu.
Toplanan vergileri borçların faizini ödemek yerine millete hizmet olarak kullanmak istediklerini anlatan Şimşek şunları söyledi:
"Yaklaşık 10 yıl önce eğer maliye 100 lira vergi topluyorsa bunun 86 lirasını devletin iç ve dış borç faizlerine ödüyordu. Bugün sadece 17 lirasını faize ödüyor. Eskiden yüzde 86'sı faize giderken şimdi sadece yüzde 17'si gidiyor. Biz insanımızın sağlık, eğitim ve altyapısına, Ar-Ge'ye ve mahalli idarelerimize daha fazla kaynak aktarıyoruz. Devletin kendi evini düzene koyması önemli. Mali dengelerini iyileştirmesinin yansımaları sadece devletle kısıtlı kalmıyor. Özel sektöre ve vatandaşa yansımaları oluyor. Bu konuyu hep önemsedik. IMF'ye borcu kapatma noktasına gelmemiz de bu uzun sürecin bir halkasıdır."
Bakan Şimşek'in Yalova programı, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından onuruna verilen yemek ve AK Parti Yalova İl Başkanlığı tarafından Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenecek siyaset akademisi ile devam edecek.
(SÇ-MŞ-GS-Y)

09.02.2013 14:55:59 TSI

Editör: Wan Haber