Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, yarışmalarda önemli olanın para vermekten çok yarışma adaletini sağlamak ve yarışmacıyı korumak ilkesi olduğunu ifade ederek, "Üzerimizden kimse şov yapmasın" dedi.
Kamışlı, yaptığı açıklamada, Çukurova Genç İş Adamları Derneği (ÇUGİAD) tarafından bir süre önce "Hayalimdeki Adana Proje Yarışması"nın ilanının da Mimarlar Odası üyelerine duyurulmasını bir yazı ile istendiğini belirterek, "Oda olarak ilgili derneğin bu talebini ciddiye alarak, yarışma ile ilgili çekincelerimizi belirten bir yazı Yönetim Kurulumuzda yazışmalardan sorumlu Sekreter Üye imzası ile cevap verdik. Bu süreçte bizde duyurulması konusundaki talebi diğer çoğu meslek örgütlerinin yaptığı gibi dernekten gelen bu yazıyı, okumadan bir kenara kaldırabilirdik. Bunu yapmadık çünkü; öncelikle bu yarışmanın iyi niyetle düzenlendiğine inanıyorduk, sonra da Adana konusu bizim için de en önemli önceliklerimizden birisi idi. Ancak ne oldu ise bu cevap yazımızdan sonra oldu, önce dernek yetkililerinin yazımızın içeriğini anlamadan basın yoluyla odamıza karşı anti propaganda söylem ve açıklamalarının ardından, ilgili ilgisiz pek çok kişinin konu hakkında fikir yürütmesine ve yine konu çarpıtılarak odamızı zan altında bırakacak aslı olmayan yazılar yazılmasına neden olunmuştur" dedi.
Bu kişiler hakkında yargı yoluna başvurma çalışmaları olduğunu belirten Kamışlı, artık yarışma hakkındaki çekincelerini kamuoyuyla da paylaşma zorunluluklarının ortaya çıktığını ifade etti.
Mimarlar Odası'nın Anayasasının 135. maddesine istinaden çıkartılmış 6235 sayılı yasa ile kurulmuş, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğunu hatırlatan Kamışlı şöyle devam etti:
"Ne yapıp, neyi yapmayacağı yasalarla belirlenmiş kamu ve toplum yararına hizmetle yükümlü bir meslek örgütü olan odamız, bu görevini de yönetimlerinden bağımsız olarak 58 yıldır onurlu bir şekilde hayata geçirmekte kararlılıkla hareket etmektedir. Bundan da hiçbir zaman taviz vermemiştir.
ÇUGİAD 'ın ilan ettiği yarışmaya gelince, yarışma kültürü henüz kurumsallaşmamış olan ülkemizde kamuoyuna ilan edilecek bir yarışmanın güvencelerinin de net olması lazımdır. Jüri oluşumunun bağımsızlığı, yarışmacılar arasında eşitlik ve gizlilik ilkesinin temini, fikir ve sanat eserleri yasası kapsamında fikri eserin telif haklarının güvencesi, gibi pek çok konu şartnamelerle eser sahibini korumaya dönük doğru bir şekilde belirlenmiş ve sözleşmelerle hüküm altına alınmış olması gereklidir.
Ülkemizde çıkan bu tip yarışmalar da Resmi gazetede yayınlanmış Kamu İhale Kanununun (KİK) eki olan fikir projeleri yarışma şartnamesi hükümleri çerçevesinde ilana çıkılıyor ve bu şartname çerçevesinde jüri oluşturulup yine bu şartname çerçevesinde eser seçimi gerçekleştirilmektedir. Bu tip yarışmalarda önemli olan para vermekten çok yarışma adaletini sağlamak ve yarışmacıyı korumak ilkesidir. Bununda güvencesi ilan edilen hukuki şartnamelerdir.
Bu yarışmada ise mevcut hiçbir yönetmelik ve şartnameye uyulmadan keyfi bir şekilde jüri oluşturulup, keyfi bir şekilde ödül belirlenmiş, yarışmaların fikri haklarının nasıl korunacağı veya kullanılacağı muğlak bırakılmış, yarışmacıyı korumaktan uzak, sadece ödül bedelleri ve kişisel reklam faaliyetleri öne çıkartılmış olması nedenlerinden ötürü kendilerine çekincemiz belirtilmiş, kaldı ki buda kamuoyu ile paylaşılmadan, kendilerine bir yazı ile cevap olarak iletilmiştir."
Türkiye'de buna benzer pek çok yarışmanın oda tarafından mevcut yasa ve yönetmeliklere uymayan hükümleri nedeniyle aleni bir şekilde boykot edildiğini vurgulayan Kamışlı, "Bu odamızın üyelerini koruması adına yapması gereken bir görevidir. Kaldı ki bu yarışma için odamızın böyle bir kararı da yoktur. Bu olayda bizler ÇUGİAD'ın Adana kaygısı çerçevesinde ilana çıktığı bu yarışmasının iyi niyetle ancak hukuki açıdan bilgi eksikliği ile çıkartıldığına inanıyor, konunun detaylarının basın yoluyla tartışılmasını hoş bulmuyoruz. Mimarlar odası olarak biz konuya seviyeli bir şekilde yaklaşırken bazı kişiler bu tartışmaları kullanarak adlarını öne çıkarmakta, bazı kişiler de bu olay üzerinden odamıza hakaret etmek için bahane oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.
(ADN-Y)

05.02.2013 13:37:34 TSI

Editör: Wan Haber