Beslenmenin kalp sağlığı için önemli olduğunu vurgulayan Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sebze-meyve ağırlıklı beslenme alışkanlığının çocuk yaşta kazanılması gerektiğini ve kalp hastası olduktan sonra diyet yapmanın kalp ağrısını geçirmediğini söylüyor. Asıl önemli olan hastalığa yakalanmadan önlemleri almak.

Sağlıklı bir kalp için en önemli püf noktalarından biri sağlıklı yiyecekler tüketmektir. Sağlıksız bir beslenme şekli uzun vadede kalp damarlarını tahrip etmekte, kolesterol ve kan yağları değerlerinin artmasına neden olarak, kalp hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığı için beslenmenin önemi anlattı

Kolesterolünüzü normal seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Zeytinyağı her zaman birinci tercihtir. Diğer sıvı yağlar eskisi gibi önerilmemektedir. Et tercihleriniz balık, tavuk olsun. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun.

GÜNDE 2-3 PORSİYON SEBZE-MEYVE TÜKETMELİSİNİZ!

Sebze ve meyveler, hem lif hem de vitamin ve mineral kaynakları açısından çok zengin besinlerdir. Düşük kalorili olan sebze ve meyveler ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler de içerir. Bu nedenle mümkünse günde 2-3 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Meyvede de şeker bulunduğunu akılda tutarak miktarını hiçbir zaman abartmayın. Beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (kepekli) tercih edin.

KIRMIZI ET HAFTADA SADECE BİR KEZ!

Sağlıklı bir kalp için kırmızı et tüketimini dengelemelisiniz. Tavuk, hindi ve balıketini tüketmeye özen gösterin. Ancak kırmızı et de kalp sağlığı için çok önemlidir. Haftada bir kez ızgara ve çok iyi haşlanmış olması koşuluyla yağsız dana etinin tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Kırmızı etteki B vitamini alınmadığında vücuttaki homosistein değeri yükseliyor. Kolesterol gibi tehlikeli bir kan ürünü olan homosistein fazlalığı, vücutta erken damar sertliğine zemin hazırlayarak genç yaşta ölümlere neden olabiliyor.

BEL ÖLÇÜSÜNDE BİLİNMEYENLER

Yağların karın çevresinde toplanması özellikle kalp-damar hastalığı riskini artırıyor. Avrupa Kardiyoloji Derneği, iki seviyede önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor. İlk seviye; karın çevresi erkeklerde 94, kadınlarda 80 santimetre ise kesinlikle artık daha fazla kilo alınmaması gerekiyor. İkinci seviye; erkelerde 102'den, kadınlarda da 88 santimetreden fazlaysa, kesinlikle kilo verilmesi gerekiyor.

B6, B12 VE FOLİK ASİT KALBİN İLACI

Kalp damarlarında kolesterol kadar tahribat yaparak erken enfarktüslere neden olan homosistein seviyeleri yaş ile birlikte artabilir. Kandaki miktarını düşürmek için kardiyoloji doktorunun kontrolünde B12, B6 ve folik asit kullanmalıdır. B6 vitamini; meyve, kırmızı et, balık ve muz bulunur. Folik asit; tahıl, karaciğer, meyve, fındıkta bulunur. B12 vitamini; hayvansal gıdalarda bulunur

Editör: Wan Haber