Van-Hakkari karayolunun 60. kilometresinde yüksek kayalıklar üzerine kurulu olan kartal yuvası görünümüyle yerli ve yabancıların büyük ilgisini çeken kalede, 2007 yılından bu yana Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında yapılan kazı çalışmaları devam ediyor. Bir taraftan kazı çalışmaları yürütülürken, bir taraftan da ziyaretçiler ağırlanıyor. Tarihi kalenin bu günkü ziyaretçileri yabancı uyruklu kadınlar oldu. Ziyarette duygulu anlar yaşanırken, turistlerden bir kalenin ihtişamına karşı Gözyaşlarını tutamadı. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kazı çalışmaları devam ederken beş kişilik Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve İtalyan bir bayan grubunun geldiğini söyledi. Bunlar geldiğinde çalışmaların bittiği zamana denk geldiğini, kendisi de bunları kalenin kazı yapılan alana getirerek kalenin haremlik yerlerini gezdirdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, "Turistler geldiğinde bu günkü kazı çalışmalarımız bitmişti. Bizde kazı mekanlarını gezdirelim dedik. Kazı alanını görünce çok etkilendiler. Hayranlıkları ifadelerinden gözüküyordu. İşte en son bölüme gittiğimizde Osmanlı döneminden kalma süslemeleri görünce bayanlardan bir tanesi ağlamaya başladı, yani duygulandı. Bende rehbere sordum bu ne yapıyor. Osmanlı'nın eserleri kendisini duygulandırdığını söyledi. Bir yandan fotoğraf çekerken bir yandan duygulandı. Bizde orada kazı başkanı olarak birkaç özel yer, birkaç özel anekdot paylaştım. Ve çok memnun bir şekilde Hoşap Kalesi’nden ayrıldılar. Her halde gittiklerinde de Hoşap Kalesi zihinlerinde öyle farklı bir yer olarak kalacak. Bir de tabi bölge şuanda olaylardan dolayı sıkıntılı. Her gün soruyorlar orada nasıl çalışıyorsunuz. Güvenlik sıkıntısı varmı, yokmu diye. Bizim bu çalıştığımız bölgede her hangi güvenlik sıkıntısının da olmadığını, buraya yerli yabancı ziyaretçilerin rahat bir şekilde kaleye geldiklerini en azından gösteriyor. Van’da zaman zaman duyuyoruz bu olaylardan dolayı bazı rezervasyonların iptal edildiğini. Ama burada bu şekilde nadirde olsa yabancı ziyaretçiler Hoşap Kalesi’ni ziyaret ediyor. Geçenlerde de Alman aile ziyarete gelmişti. Biz zaten kazı çalışmalarının yanı sıra gelen ziyaretçileri de ağırlıyoruz. Mümkün olduğunca kaleyi gezdiriyoruz” dedi.

Van Alkans Tur Seyahat Acentesının inanç ve kültür turları organizasyonu olan Eastern Turkey programı kapsamında Van'a gelen 2 Yeni Zellanda, 2 Avusturalya ve 1 İtalyan 5 kadın turist Hoşap Kalesi ve Cavustepe Kalesi'nde ziyaret etti. Hoşap Kalesi ziyaretinde rehber Emin Toktas ve YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Top eşliğinde kazı alanını ziyaret eden turistler gördükleri manzara karşısında duygulandı. Osmanlı döneminin İstanbulvari saray işçiliğini yansıtan harem bölümü süslemeleri karşısında hayranlıklarını dile getiren kadın turistler 8 gün boyunca devam eden tur programlarında Van'ın kendilerini adeta hayal dünyasına götürdü” dedi.

Rehber Emin Toktas, "Bu bölgeye gelen turistler halkımızın misafirperver, sıcakkanlı ve cana yakın olduğunu söylüyorlar. Yaşanan bu sürecin turizmi olumsuz etkilediği ortada ancak yabancıların bölgemize ilgi ve alakası bitmez. Osmanlı, Urartu ve Ermeni kültürünün iç içe sayısız eser bıraktığı yegane şehir bizim şehrimiz. İklimlerin özellikleri ve coğrafi konumumuz burayı bu mevsimde tercih edenlerin en önemli nedenleri. Bunu kendileri de söylüyor. İnşallah bütün bölgelerimizde ve şehirlerimizde yaşanan bu süreç bir an önce hayırlı bir netice ile sonuçlanır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz kültür ve inanç turları için bir bütün olarak ele alınır. Birbirinden bağımsız düşünülemez o yüzden yaşanan bu olayların bir an evvel sona ermesi tek temennimizdir. Dünyanın gözü kulağı tarihin doğduğu bu topraklarda. Kimi Şanlıurfa'da Göbeklitepe için, kimi Van'da Akdamar için, kimi Gaziantep mozaiklerine, kimi Mardin manastırlarına ilgi duyarak geliyor. Bunu iyi görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Paula J.Red adlı turist ise, "Dünyanın bir çok ülkesinde bir şeyler görüp etkileniyorsunuz ama burası bambaşka bir deneyim oldu. Bir saray burası. Kadınların hayatlarını devam ettirdiği bir harem odası. Ama bunların hepsinden öte her şey bir masaldan çıkmış gibi. Bu yüzden duygulandım" dedi.

3-287.jpg

4-225.jpg

5-143.jpg

Editör: Wan Haber