20 yıl önce gazeteci olarak geldiği Bayburt'ta 20 yıl sonra partisi tarafından vekil olarak ağırlanan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, "Gördüğüm kadarıyla 20 senede pek değişen bir şey yok Bayburt'ta" dedi.
1991 Körfez Krizi'nin ardından oluşan ekonomik sıkıntıyı yerinde görmek için gazeteci olarak Anadolu'yu gezdiğini ve Bayburt'a da geldiğini söyleyen Onur, 20 senede ülkede çok şeyin değiştiğini ama Bayburt'ta gelişme anlamında çok fazla bir şeyi değişmemiş olarak gözlemlediğini ifade etti.
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli incelemelerde bulunmak üzere Bayburt'a geldi.
Bölge milletvekilleri olarak geldikleri Bayburt'ta Bayburt Gazeteciler Cemiyeti'ne (BGC) bir ziyaret gerçekleştiren CHP'li vekilleri, BCG Başkanı Yaşar Yıldız karşıladı. Cumhuriyet Halk Partisi Bayburt İl Başkanı Hasan Türker ve il teşkilatının da hazır bulunduğu ziyarette, CHP Milletvekilleri burada yaptıkları açıklamalarla Bayburt'taki izlenimlerini değerlendirdiler.
Ziyarette en çok dikkat çeken açıklamalar, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'dan geldi. 1991 Körfez Krizi'nin ardından oluşan ekonomik sıkıntıyı yerinde görmek için gazeteci olarak Anadolu'yu gezdiğini ve Bayburt'a da geldiğini söyleyen Onur, "Gördüğüm kadarıyla 20 senede pek değişen bir şey yok Bayburt'ta. O zaman ki şikayet göç meselesiydi. Şuan gördüğümüz aynı şekilde devam ediyor. Ama güzel örneklerde gördük. Mesela Bayburt Konaklama tesisinin sahibi İstanbul'dan gelerek bu bölgeye bir turizm yatırımı yapmış. Bayburt'un toprağı çok temiz. Sanayileşememek aslında bir fırsatı da yanında getirmiş. Organik tarım dünyada çok değerli bir şey. Tarım ve hayvancılık geçmişi olan bu toprakların organik tarıma yönelmesi ve devlet politikalarıyla desteklenmesi çok değerli olacak diye düşünüyorum" dedi.
20 senede ülkede çok şeyin değiştiğini ama Bayburt'ta gelişme anlamında çok fazla bir şeyi değişmemiş olarak gözlemlediğini ifade eden Onur, "Değişse zaten göç olmaz, Bayburtlular tekrar buraya dönerlerdi. Bence bu doğal kalmışlık bir avantaja dönüştürülebilir. Bir de Bayburt'un belli başlı markalarını ön plana çıkarması gerekiyor. Mesela sarı taş diyorlar. Mostar'ı Bayburtlu taş ustaları güzelleştirdi diyorlar ama güzelim bir Bayburt köprüsünün üzerindeki eflatun direkleri anlayabilmiş değilim. Bu tür şeylere çok özen göstermek lazım. Mesela buranın çok özel bir otu vardır benim bildiğim. Bunları hakikaten ön plana çıkarıp, burayı cazibe merkezi haline getirmek lazım" diye konuştu.
Onur, Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümünde Bayburt Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etmenin anlamlı olduğunu belirterek, öldürülen 61 gazetecinin dosyalarının yeniden açılması ve öldürülen gazeteciler için bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiklerini de hatırlattı.
KALELİ: "BAYBURT BU GÖÇÜ VERMEMELİ"
Bayburt'un tek milletvekili ile temsil edilen, nüfusunu yavaş yavaş kaybeden bir il olarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin önemsediği bir il olduğunu söyleyen CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, "Bayburt bu göçü vermemeli. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in özelliklerini aynı anda taşıyan bir il olarak Bayburt kendi özelliklerini ve değerlerini daha fazla ortaya çıkarabilmeli. Nüfusuna sakip çıkıp, dışarıdaki nüfusunu da burada yatırım yapabilir hale getirmeli. Bunun için buraya daha fazla önem veriyoruz. Kendi değerleri ve kaynakları ile ekonomiye daha fazla katkı sunabileceğini düşünüyoruz. Kendi özelliklerini yitirmemek için de özellikle daha fazla önem vermemiz gerektiğine inanıyoruz. Daha katılımcı bir anlayışla Bayburt'un yönetilmesi gerekli diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
İlde görev yapan basın mensuplarının da eşlik ettiği ziyarette konuşan BGC Başkanı Yaşar Yıldız ise, 2008 yılında 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası kanunu ile kaldırılan gazetecilerin yıpranma haklarının yeniden geri verilmesinin sevindirici olduğunu fakat kanunun Sarı Basın Kartı ile sınırlandırılmasının doğru olmadığını söyledi.
Kanunun Sarı Basın Kartı ile sınırlandırılmasıyla bir çok gazetecinin bu haktan yararlanamayacağını belirten Yıldız, konu ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.
Yıldız, CHP Bölge Milletvekilleri Onur ve Kaleli'ye Bayburt'a gösterdikleri hassasiyet için teşekkür etti.
(MY-AT-Y)

25.01.2013 13:57:05 TSI

Editör: Wan Haber