Van'da, belediye tarafından kaldırımlarda engelliler için çeşitli düzenleme ve çalışmalar yapılırken, diğer tarafta kaldırımlarda, özellikle bedensel ve görme engellilerin ulaşımını sıkıntıya sokan elektrik direkleri ve bazı noktalarda da otobüs duraklarının varlığı dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra bazen de duyarsız sürücüler araçlarını engellileri zora sokabilecek noktalara park ediyor. Engellileri zora sokan bu durumun çözümü için belediye yetkilileri çalışma yürütürken, engelliler de konuyu ilgili birimlerle paylaştıklarını ve sorunun çözümü için çalışmaların devam ettiğinin kendilerine iletildiğini söylediler.

Haber: Adil HARMANCI (Prestij Gazetesi)

Van'da engellilerin en büyük sorununu, çözüm bulunamayan kent trafiğine paralel olarak ulaşım sorunu oluşturuyor.

Kent kalabalığından ve araç yoğunluğundan bunalan engelliler, kendileri için kaldırımlarda yapılan "Engelli Yolu"ndan da gereği gibi faydalanamıyorlar.

Çünkü eski düzen tasarlanan kaldırımlarda halen elektrik direkleri, sonradan dikilen kazıklar, panolar ve bazı yerlerde de otobüs bekleme noktaları var. Bunlara ek olarak düzensiz araç parkları da büyük sorun.

BELEDİYE YENİ BİR ÇALIŞMA BAŞLATTI
Van Büyük Şehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi, kaldırımlarda yeni bir çalışma başlattı. Ekipler, engelliler için daha önce kaldırımlara monte edilen plastik yolu sökerek, bu kez beton aksandan oluşan bir yol yapıyor. 

Ancak bu çalışmalar bazı noktalarda kaldırımlarda çakılı halde duran elektrik direklerine denk geliyor. Bazı yerlerde de ya telefon panosuna, ya da belediye durağına denk geliyor. Çalışma ekipleri, çıkan bu engeller nedeniyle yola farklı bir açı vermek zorunda kalıyor. Bu durum da özellikle görme engellinin işini zorlaştırıyor.

ENGELLİLER BELEDİYE İLE GÖRÜŞTÜ
Ulaşımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle ildeki bazı engelli dernekleri, önceki gün Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi'yle bir görüşme gerçekleştirdi. Caddelerde yaşadıkları sıkıntıları dile getiren ve yetkililerle paylaşan engelli dernekleri, soruna çözüm bulunmasını istediler.

ENGELLER KALKACAK
Konu ile ilgili gazetemize konuşan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Şahabettin Kayhan, kaldırımlarda yapılan çalışmalarla ve bazı engelli sorunlarıyla ilgili olarak belediye yetkilileri ile görüştüklerini söyledi. 

Kaldırımlarda engelli yolunun düzgün bir şekilde yapılmamasının kendilerini zor duruma düşürdüğünü belirten Kayhan, şunları söyledi:


"Altı Nokta Körler Derneği, Bedensel Engelliler Derneği ve Kent Konseyi Engelli Meclisi temsilcileri olarak belediye Yapı İşleri ile görüştük. Öncelikle elektrik direkleri büyük bir sorun bizim için, bunları kaldırtacaklarını söylediler. Rampaların kaymaması için tırtıl kullanılacak. Kaldırımlar 8 metre genişliğinde olacak. Yol daraltılacak sadece bir araç geçebilecek. Kaldırımlarda araç parkları da bizi çok engelliyor. Özellikle rampaların önüne park edilen araçlar… Yollar standartlara uygun yapılıyor. Ancak mutlaka kaldırımlardaki engeller son bulmalı."

DURAK İÇİN ÖNERGE
Kayhan, belediye duraklarının seslendirilmesi için de Büyükşehir Belediyesine önerge verdiklerini belirterek, "Duraklarda da sıkıntı yaşıyorduk. Bir görme engelli olarak hangi durakta olduğumu hep başkasına soruyorum. Böyle olacağına durakları tek tek sayan bir seslendirme düzeni kurulabilir." diye konuştu.

Editör: Wan Haber