Ordu'da doğuştan kalbi delik olan bir vatandaş, bu gerçeği 70 yaşında öğrendi.
Nefes darlığı şikayetleri ile hastaneye başvuran Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Hasan Başaran, doktorunun yaptığı incelemeler sonucunda kalbiyle ilgili bir çok sorunu olduğunu ve o yaşına delik kalple geldiğini öğrendi. Medical Park Ordu Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaşlı adamın, kalbinin çalışmayan 3'te 1'lik bölümü alınırken, kalpteki mitral ve trikuspid kapağı, kalp damarlarında darlık, kalp deliği Medical Park Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Erkan Kuralay ve ekibi tarafından tedavi edildi.
Prof. Dr. Erkan Kuralay, 25 yıllık meslek hayatının en komplike ameliyatını yaptığını söylerken, "Hastanın 70 yaşına delik kalple gelmesi müthiş bir şey" dedi. Prof. Dr. Kuralay, dünya literatüründe böylesine beş hastalığın tek ameliyat ile giderildiği 8 hastanın olduğunu belirterek, yaptığı konuşmada, "Hasan bey bize ciddi bir göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile geldi. Hastanın yapılan incelemesinde kalbinin 3'te 1'lik bölümünün hiç çalışmadığını gördük. Bunun yanında yaptığımız incelemelerde kalp damarlarında koroner ciddi darlıkların olduğunu, sol kalpteki kapakçığında mitral kapağının ileri derecede kaçırdığını, sağ kalpteki mitral kapağı ve trikuspid kapağının ileri derecede fonksiyon kaybına uğradığını, hepsinden önemlisi hastanın doğuştan kulakçıklar arasında büyük bir deliğin olduğunu saptadık. Bütün bunlardan dolayı hasta sık sık kalp yetmezliğine uğruyor, yani en ufak şeyde nefes darlığı, istirahat halinde bile hasta nefes almakta zorlanıyordu. Biz bu hastayı ameliyata aldık. Benim 25 yıllık meslek yaşantımda en komplike ameliyatlarından bir tanesini yaptım. Bu ameliyatta, Mitral kapağını tamir ettik, trikuspid kapağını tamir ettik. Koroner by-pass yaptık. Kalp deliğini tamir ettik. Kalbin çalışmayan 3'te 1'lik bölümünü aldık. Ameliyatın ardından üçüncü günden sonra hastamız düzelmeye başladı. Şuanda da desteksiz, nefes almakta da zorlanmadan yaşayabiliyor. Biz de bu kadar hastalığın düzeltildiği bir operasyon oldu mu diye araştırdık. Dünya Literatürüne baktık, 8 hasta belirtilmiş. Türkiye'de yapıldı mı gerçekten bilmiyorum. Fakat dünya literatüründe böyle ilerleyen yaşta 8 vaka bildirilmiş böyle 5 hastalığın düzeltildiği. Sadece ASD dediğimiz kalbin kulakçıklar arasındaki delik ile hastanın 70 yaşına gelmesi müthiş bir şey. Bu hastalıklar ilk 4 yaş arasında tespit edilip, okul öncesinde kapanması gereken hastalıklardır. Fakat bu hasta 70 yaşına kalbinde 3 santim delikle gelmiş. Bizde bunu 70 yaşında saptadık. En enteresan olan olguların başında da bu geliyor" şeklinde konuştu.
Hasan Başaran ise, ameliyat sonrasında ufak ağrısının bile olmadığını ifade ederken, "Doktoruma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
(RCP-SLH-YHY-Y)

15.02.2013 13:24:06 TSI

Editör: Wan Haber