Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, İngilizce öğretmenleriyle 'dil eğitiminin sorunları ve çözüm önerileri' adlı bir toplantı yapıldı.
Kahta Belediyesi'nin konferans salonunda düzenlenen toplantıya; Milli Eğitim Müdürü Sadun Kılınç, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Ar-Ge birimi çalışanları ve İngilizce öğretmenleri katıldı.
Geçmişten bugüne İngilizce eğitim-öğretiminde karşılaşılan sorunlar, eksikler üzerine değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, dil eğitiminde bir türlü istenilen başarının yakalanamamasının nedenleri ve bunların çözümleri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.
Sadun Kılınç, ülkemizin adeta kanayan yarası olan İngilizcedeki temel sorunun bu alanın uzmanları tarafından yapılan açıklamalara istinaden genel olarak gramer ağırlıklı müfredatından kaynaklandığını belirterek, "Daha çok gramer odaklı eğitimin yarattığı sorunlar gözümüze çarpmakta ancak müfredat dışında öğrencilerimize kurslar açılabilir. İngilizce kaynaklı filmler ve oyunlar gibi etkinlikler düzenlenerek dilin sevdirilmesi sağlanabilir. Bunun yanında kendi çocukluğumdan da bilirim biz bu dilin ne işe yarayacağı hakkında fikir sahibi değildik. Dolayısıyla amaçtan ve hedeften haberdar olmadığımız için istenen yeterlikte çalışmıyorduk" dedi.
Kılınç, bu anlamda okullara ve öğretmenlere milli eğitim olarak her türlü desteğin sağlanacağını belirterek, yabancı dil eğitiminin artık öğrenilmiş çaresizlikten kurtarılması gerektiğini ifade etti.
Toplantıda katılımcılar tarafından da üzerinde en çok durulan husus, İngilizce eğitimindeki müfredatın gramerde yoğunlaşmasıydı. İngilizce öğretmenleri, gramer yoğunluğunun ezberci sistemi tetiklediğini belirtti. Bunun dışında bir diğer önemli sorunun da İngilizcenin SBS amaçlı çalışılması olduğu vurgulandı. Öğrencilerin, sürekli SBS'ye yönelik hazırlık yapmalarının büyük sorun olduğunu ve bunun öğrenciyi dili konuşmaktan ve öğrenmekten uzaklaştırdığı belirtildi. Sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, öğrencilerde görülen önemli bir eksikliğin de dilin gelecekte nerede kullanılacağı, ne işe yarayacağı üzerinde fikir sahibi olunmamasından kaynaklandığı vurgulandı. Gerek velilerin ve gerekse öğrencilerin bu bağlamda mutlaka eğitimden geçirilmesi ve İngilizcenin nerede ve nasıl işlerine yarayacağının seminerlerle verilmesi gerektiği ifade edildi. Ar-Ge birimi proje koordinatörü Lütfü Başli de, İngilizcenin öğrenilmesi adına bu yıl Ar-Ge birimi olarak ciddi anlamda çalışma yapılacağını kaydetti. Bu dilin üzerindeki olumsuz tabloyu düzeltmek için projeler geliştireceklerini ifade eden Başli, dilin öğrenilmesinin en önemli ayağı olan İngilizce öğretmenlerinden yardım beklediklerini söyledi.
(Şİ-SO-Y)

31.12.2012 14:42:16 TSI

Editör: Wan Haber