Adıyaman'ın Kahta ilçesinde faaliyet gösteren İkbal Kültür ve Yardımlaşma Derneği (İkbal-Der) tarafından, aile eğitimi konulu konferans düzenlendi.
Kahta İkbal-Der tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen aile eğitimi seminerine, aileler yoğun bir ilgi gösterdi. Program, Adıyaman Eski Saray Camii İmamı Tahir Hoca'nın Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı. Okunan Kelam-ı İlahi'nin ardından Aile Eğitimi Uzmanı Ramazan Kayacık, 'Ailede İletişim' adlı ilk sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda dikkat çekici noktalara temas eden Kayacık, iletişimin kapıları açan bir anahtar olduğunu belirterek, eşlerin bu anahtarı kullandıkları sürece aile kurumunun sağlıklı bir şekilde devam edeceğini vurguladı.
İletişimin temel özelliklerinin empati, saygı ve doğal davranış olduğunu söyleyen Kayacık, "Saygı duymadığınız, varlığına değer vermediğiniz kimseyle sağlıklı bir iletişim kuramazsınız. Bu nedenle aile bireyleri birbirlerini saymalılar. Eşler birbirlerinin insanlıkta eş ve dinde kardeş olduklarını unutup, dışarıdan tanımadıkları birine gösterdikleri asgari saygıyı birbirlerine karşı göstermekte cimri davranmamalılar. Geçimsiz kadın yoktur, ancak kadını anlayan ve idare edebilen bir erkek gereklidir. Geçimsiz erkek yoktur, ancak erkeği anlayabilen ve idare edebilen bir kadın gereklidir. Halbuki küçük bir tebessüm, tatlı bir söz, az bir yardım; dostluğu, sağlıklı iletişimi yeniden başlatacaktır. Özgüveni gelişmemiş kişiler sorumluluk almaktan bir biçimde kaçmaya çalışırlar, kaçamazlarsa içinde bulundukları ortamda gerilim yaşarlar. Bir insanın olumlu ve olumsuz yönleriyle yüzleşebilmesi, özgüvenin yerinde olduğunu gösterir. Özgüven, karar vermede, inisiyatif almada, işin içine başkalarını katmada yardımcı bir güçtür. Çocuğunuza ve eşinize özgüven kazandırmak için onlara zaman ayırmanız gerekir. Çocuğumuzun özgüven kazanması için aile içinde sohbetlere, etkinliklere zaman ayırmalıyız" dedi.
(CK-SO-Y)

07.02.2013 15:03:18 TSI

Editör: Wan Haber