Türkiye'nin talebi doğrultusunda NATO bünyesinde görev yapan Alman askerler tarafından Gazi Kışlasına konuşlandırılan 2 patrıot füzesi, medyaya tanıtıldı. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, "Burada yapılan iş, gerçek bir dayanışmanın örneğidir, göstergesidir" dedi.
Kahramanmaraş'a konuşlandırılan hava savunma sistemlerinin 28 Ocak'ta aktif hale gelmesinin ardından, sistemi kuran NATO bünyesindeki Alman askerler bu gün, kışlanın kapılarını medyaya açtılar. Basın mensuplarının görüntü almasına olanak sağlayan ve sistem hakkında bilgiler veren askerler, gazetecilerin de sorularını yanıtladılar.
Programda ilk konuşmayı yapan NATO Askeri Sözcüsü Yarbay Dariusz Kacperzyk, sistemlerin planlanan tarih içerisinde kurularak aktif hale getirildiğini söyledi. Kacperzyk, "NATO'dan savunma maksatlı talep edilen patriot bataryalarından Kahramanmaraş için planlanan 2 batarya, 28 Ocak 2013 itibariyle aktif hale gelmiş bulunmaktadır. Şu an itibariyle Türkiye'de aktif olarak 4 adet patriot bataryası Türk yetkililerin de görev yaptığı NATO komuta kontrol yapısı içerisinde görev yapmaya başlamış bulunmaktadır" diye konuştu.
Kacperzyk, gazetecilerin İsrail'in Suriye'ye saldırdığı iddialarına karşın yöneltilen bir soruya ise "Bu gün bu konu için toplanmadık ancak NATO bölgedeki gelişmeleri dikkatle takip ediyor" yanıtını verdi.
Daha sonra Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ve Alman Askeri Birliği Komutanı Albay Marcus Ellerman medyanın karşısına geçti. Burada gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Büyükelçi Pohl, kışlada görev yapan Alman askerlerini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldıklarını söyledi. "Aslında bir Alman Büyükelçisi için bu görev oldukça alışılmadık bir iştir" diyen Pohl, şöyle konuştu:
"Burada yapılan iş gerçek bir dayanışmanın örneğidir, göstergesidir müttefikimiz Türkiye'ye yönelik. Dolayısıyla Türkiye'nin talebi ve başvurusu üzerine bu birliğin buradaki görevi Alman Parlamentosunda da değerlendirildi ve geniş bir onay sürecinden geçtikten sonra da çok kısa bir süre içerisinde Alman birliği bu noktaya gelip Türkiye'yi, müttefik bir ülkeyi bu noktadan korumaya karar vermiştir."
Almanya ve Türkiye'nin NATO içerisinde partner olduklarını anımsatan Pohl, "Dünyanın başka ülkelerinde de aslında bu iki ülke çok yakın bir işbirliği içerisinde. Askeri alanda da çalışıyorlar. Örnek vermek gerekirse Balkanlarda Kosova'da, Afganistan gibi yerlerde yoğun bir iş birliği var iki ülke arasında. Ama buradaki operasyon biraz daha farklı bir karaktere sahip. Dayanışmanın bariz bir göstergesi burada sunuluyor. Nasıl ki geçmiş yıllarda Türkiye örneğin soğuk savaş döneminde Almanya'ya destek verdiyse ve bu anlamda Almanya'nın yanında yer aldıysa bu sefer de Almanya Türkiye'nin yanındadır ve Türk halkını, Türk devletini bu noktadan korumaya gelmiştir" diye konuştu.
Türkiye'nin Suriye'deki olaylar nedeniyle büyük sorumluluk aldığını hatırlatan Pohl, Alman kamuoyunun da gelişmeleri ciddi bir şekilde takip ettiğini vurguladı. Pohl, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye'nin yanındayız ve Türkiye'nin bu anlamdaki endişelerini paylaşıyoruz. Suriye'deki olaylar neticesinde bu bölgedeki sıkıntıları ve zor dönemin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin omuzlarında çok büyük bir yük var. Hepimiz biliyoruz çok sayıda mülteci Türkiye'de bulunuyor şu anda ve Türkiye'nin üstlenmiş olduğu bu yükün de hepimiz bilincindeyiz. Alman kamuoyu tarafından da bu durum yakından takip ediliyor."
Gazi kışlasına konuşlanan Alman birliğinin içerisinde 303 askerin görev yaptığı bildirildi.
(YUT-AKL-Y)

31.01.2013 16:45:06 TSI

Editör: Wan Haber