KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş'a ait tekerlemeler derlenerek kitap haline getiriliyor. Sebat Eğitimciler ve Yazarlar Derneği (SEYDER)'in sponsorluğunda Kahramanmaraş Tekerlemelerini Derleme Grubu (KATEDEG) tarafından gerçekleştirilen proje, Avrupa Birliği (AB) tarafından destekleniyor. Proje, AB Bakanlığı Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen Gençlik Programları Kapsamında AB Komisyonun sağladığı 4 bin 500 Euro'luk hibeyle hayata geçirildi.
Ticaret Meslek Lisesi'nde öğrenim gören 6 öğrencinin oluşturduğu KATEDEG ekibi, proje sonunda 90 sayfalık bir kitap yayımlayacak. İçerisinde Kahramanmaraş'a özgü bin 500 tekerlemenin yer alacağı kitap, il genelinde ilköğretim düzeyinde eğitim veren okullara dağıtılacak.
KATEDEG Proje koçluğunu yürüten Ünal Kalaycı Kahramanmaraş yöresine ait tekerlemelerin derlenerek kitap haline getirileceğini belirtti. Proje kapsamında kaybolmaya yüz tutan tekerlemelerin genç nesillere aktarılacağını anlatan Kalaycı, kitabın okullara ücretsiz olarak dağıtılacağını kaydetti.
Proje ekibinin il genelindeki kütüphanelerde araştırma yaptığını dile getiren Kalaycı, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Projeye başlamadan grup üyelerimiz tekerlemelerle ilgili eğitim aldı. Daha sonra kütüphaneleri gezen ekibimiz, kaynak eserlerin tamamına yakınını inceledi. Kaynak kişiler tespit edilerek ilçelere ve köylere ziyaretler gerçekleştirdik. Tekerlemeler ses ritmiyle birlikte şiirlerin iç yapısını da oluşturur. Aynı zamanda çocuklarında iç dünyasını da yansıtır. Çocukların dilin pek çok unsurunu bir arada kullanarak dilimizi daha hızlı öğrenmelerine yardımcı olur."

TEKERLEMENİN KÖKENİ ŞAMAN İNANCINA KADAR DAYANIYOR.

Tekerleme kökenin eski çağlara kadar uzandığını ifade eden Kalaycı "Tekerlemelerin kökeni eski Şaman inancına kadar dayanıyor. Şamanizimdeki din adamlarının bir takım sihirli sözler kullanarak insanları tedavi ettikleri söylenir. Tekerlemelerde kullanılan bir takım anlamsız sözlerin eski şaman inancından geldiği belirtiliyor." diye konuştu.
SEYDER Başkanı Ufuk Çiçek ise kültürel zenginliklerin gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılması gerektiğinin altını çizerek, "Kültürel çalışmaların her zaman destekçisi olacağız." dedi.
CİHAN

Editör: Wan Haber