Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) Perge Salonu'nda tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü, Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan ve Prof. Dr. Semih Çelenk'in katılımlarıyla 'Kahraman Tiyatro Televizyona Karşı' adlı bir söyleşi düzenledi. Söyleşide konuşan tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü, Türkiye'de ekonomik problemin artmasının tiyatro seyircisini azalttığını söyledi.
Türkiye'de tiyatro salonlarının yok edilmeye veya küçültülmeye çalışıldığını ifade eden Turgay Tanülkü, televizyon ile tiyatronun farklarına da değindi. Tanülkü , "Tiyatroyu beğenmezsen kalkıp gidersin ama televizyon mutlaka birisini yakalayacaktır. Tiyatroda oyuncu en iyisini sunmaya çalışır. Tiyatro karanlığın içinde bir ışık kaynağıdır. Televizyon dokunmayı önlüyor. Tiyatro hepimizi oyuncu yapar ama televizyon tüketmeye çalışır" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan, Antalya'nın tiyatro oyunu üretimi ve sahnelenmesi konusunda iyi durumda olduğunu söyledi. Antalya'nın tarihi geçmişinin kentte tiyatroyu zorunlu kıldığını kaydeden Kayacan, "Antalya'nın çok eski çağlardan kalan tiyatro sahneleri halen ayakta duruyor. Bu da durumda üretimi zorunlu kılıyor" diye konuştu.
9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çelenk ise televizyonu tiyatrodan ayıran en önemli farkın, televizyonun bitimsiz olması olduğunu belirtti. Televizyonun başı ve sonunun bulunmadığını ifade eden Çelenk, tiyatronun ise özel bir zamanda izleyicinin seçtiği hikayeyi kendince anlattığını kaydetti. Gerçek hikayeciliğin televizyonda değil, tiyatroda olduğunu dile getiren Çelenk, "Televizyon zaman geçirici bir unsurdur" dedi.
(SK-Y)

18.01.2013 12:41:20 TSI

Editör: Wan Haber