Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Kadir gecesinin Kur’an-i tabirle ‘içinde kadir gecelerinin olmadığı’ bin aydan daha hayırlı olduğunu hatırlatarak, “Bu gecede ne olmuş ve bu geceyi bu kadar kıymetli kılan nedir? Diye baktığımızda Kur’an bu gecede nazil olmuştur. Bu gecenin faziletini bizlere Kur’a-ı Keri'mde Kadir ve Duhan surelerinde bildirilmektedir. Bu gecede Mü’minlerin yapacağı duaların kabul olunacağını Peygamber Efendimiz (sav),’Kim kadir gecesinin faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan umarak bu geceyi ihya ederse geçmiş günahları af olunur’ Hadis-i Şerifiyle müjdelemiştir” dedi.

“Kadir gecesini nasıl geçirmeliyiz”

Kadir gecesinin nasıl idrak edilmesi gerektiği sorusunu Peygamber Efendimizin Hz. Aişe’ye öğrettiği duadan öğrendiğimizi vurgulayan Arvas, “Biliyorsunuz Hz. Aişe (ra); ‘Ey Allah’ın Resulü bir gecenin kadir gecesi olduğunu idrak edersem nasıl dua edeyim’ diye sorduğun Allah Resulü; ‘Ey Allah’ım sen affedicisin affı seversin beni de affet’ şeklinde dua etmesini tavsiye etmiştir. Bu geceye ehemmiyet kazandıran en önemli husus Kur’an-ı Kerim’in nazil olmasıdır. Dolayısıyla Kur’an’a karşı görevlerimizi iyi bilmemiz ve bu gecede bol bol Kur’an okumamız gerekir. Kur’an-ı hayatımıza ayna yapmalı ve kendimizi bu aynaya göre düzeltmeliyiz” dedi.

“Kadir gecesinde neler oldu”

Bu gece ile ilgili Kur’an- Kerim ve Hadis-i Şeriflerde birçok tavsiye bulunduğunu da sözlerine ekleyen Arvas, “Yine bu gecede fecr vaktine kadar meleklerin insanların arasına karışacağı işaret edilmektedir. Bu münasebetle Kadir Gecesi’nin günahlarımızın bağışlanmasına dünyamız ve ülkemizin huzur bulmasına, selam yurduna dönüşmesine vesile olması temenni ve niyaz ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan Kadir gecesinde özellikle cemaat arasında olunması, bu gecede bol bol Kur’an okunması, zor zamanlar geçiren İslam âlemine dua edilmesi, bu mübarek zaman diliminde tövbe istiğfar edilmesi tavsiye ediliyor.

Editör: Wan Haber