Son dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere AKP ve hükümet yetkililerinin kadın karşıtı söylem ve eylemlerine tepki gösteren HDP Kadın Meclisi Genel Koordinasyonu konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Kadınların anneler üzerinden ele alınması, sezeryen ve doğuma müdahale edilmesi, Boşanma Komisyonu Raporu gibi pek çok duruma dikkat çeken koordinasyon açıklamasında şu noktalara dikkat çekti: 

'Kadın katillerine erkeklik indirimi yapılıyor'

"Kadın düşmanlığı sözle, söylemle sınırlı kalmıyor; yasa, politika ve uygulamalarla kadın bedeni üzerinden toplumu dizayn etmenin yollarını arıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Her kürtaj bir Uludere'dir' sözlerinden hemen sonra Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'nın yaptığı araştırmalar kürtajın fiilen yasaklandığını gösteriyor. Kadına yönelik şiddette ceza pazarlığı öngören yasa tasarısından, Meclis'te AKP dayatmasıyla, yüzde 7.7 olan evlenme hızına karşılık sadece yüzde 1.7 olan boşanma hızını araştırmak ve aileleri güçlendirmek amacıyla kurulan Boşanma Komisyonu'nun yayınladığı rapora kadar, AKP, kadın ve çocuk haklarını gasp etmenin yasal dayanaklarını da oluşturmaya çalışıyor. Her fırsatta 'erkeklik indirimi' uyguladığı kadın katillerini koruyan erkek aklı, erkek yargısıyla hayatını savunan ve kendi kaderini tayin eden kadınları, Çilem'i, Yasemin'i, Olcay'ı, Demet'i cezalandırıyor.

'AKP makbul kadınlığı tanımlıyor'

Kadınların ne zaman, kaç çocuğu ne şekilde doğuracağına karışmakla kalmıyor, makbul kadınlığın tanımını yapıyor, kadınları seçimleri üzerinden yargılıyor, kadınlar arasında suni ayrılıklar ve hiyerarşiler oluşturmaya, kadınları anne-anne olmayan, eksik/yarım-tam, bu toprakların kadınları-diğer toprakların kadınları olarak etiketliyor. Özelde de Suriyeli mülteci kadınları Arap-Kürt olarak kategorilendiriyor. Elbette, cinsiyet eşitliğinin evrensel bir değer, kadın özgürlük mücadelesinin evrensel bir mücadele olduğunu, bu değerin ve mücadelenin coğrafyadan coğrafyaya, zamandan zamana değişmediği gibi her coğrafyadan ve tarihin her zamanında kadınların mücadeleleri ile buraya geldiğini herkes gibi Cumhurbaşkanı da biliyor.

'Kadınları tanımlamak sizin işiniz değil'

Kuşkusuz, biz kadınlar, 'İnsanlığın yarısını oluşturan kadın, zarafetiyle, estetiğiyle, anneliğiyle değerlidir' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cinsiyet eşitliği dersini bir basın açıklamasıyla veremeyiz. Ancak, tarih ve değerlerine sahip çıktığımız bu topraklar, mücadeleyle ve direnişle eşitlik ve özgürlük dersi verdiğimiz çok siyasi görmüştür. Bu nedenle bir kez daha ısrarla vurgulamakta fayda görüyoruz: Kadınlığın tanımını yapmaktan vazgeçin, kadınlar anne, zarif veya estetik olmak zorunda değillerdir, kabul ettikleri ve kullandıkları tüm sıfatlar yine kadınların kendi seçimleridir. Size de bunu kabul etmek düşer. 

Biat etmeyeceğiz, erkek-egemen sisteminize dert olsun!" 

Editör: Wan Haber