Van'da faaliyet yürüten kadın kurumları, Varto'da YJA Star'lı Kevser Eltür (Ekin Wan) ile başlayıp Cizre'de devam eden teşhirciliğine karşı Rojin Kadın Yaşam Merkezi önünde açıklama yaptı.

KJA, HDP ve DBP yöneticilerinin de katıldığı açıklamada, "Şoreşa jîne li Cizîre pêk tê", "Mücadele ede ede özgürleşeceğiz", "Ekin Wan onurumuzdur" dövizleri taşındı. Kadınlar adına açıklama yapan Hawar Derya, Kürdistan'da AKP eliyle Temmuz ayında başlatılan savaşta kadın, çocuk, yaşlı denmeden sivillerin hedef alındığını belirterek, tarihte eşine az rastlanır vahşet karşısındaki suskunluğu eleştirdi. 7 kentin 20 ilçesinde 368 günü bulan sokağa çıkma yasaklarında sivillerin kendi topraklarında aç susuz bırakıldığını ifade eden Derya, başta kadın ve çocuklar olmak üzere halkın katliamlarla yüz yüz bırakıldığını söyledi.

Kadınların toplumun özgürleşmesindeki rolünün farkında olan güçlerin, kadını hedef alarak, kadın bedeni üzerinden kirli bir savaş yürüttüğünü belirten Derya, "Ekin Wan'ın cenazesine yapılan barbarca saldırı Cizre'de tekrarlanmıştır" diye konuştu.

Savaşın mimarı olan erkek zihniyetinin, kadınların özgürlük ruhunu, bedenlerine işkence uygulayarak sindirmek istediğini belirten Derya, "Yapılan her katliam, her tecavüz, her işkence bizlerin kendimizi savunmak için daha mücadeleci olmamıza yol açıyor" dedi. Tüm kadınları, direnen kadınların bedeni üzerinden yürütülen kirli savaşa karşı ses çıkarmaya çağıran Derya, erkek zihniyeti ile mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

Açıklama, "Jin jiyan azadi" sloganlarıyla sona erdi.

Editör: Wan Haber