V-Day hareketinin dünya çapında yürüttüğü "Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyası dahilinde Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan yüzlerce kadın, kadınlara uygulanan şiddeti protesto etmek için 160 ülkeyle birlikte aynı anda dans etti.
Tüm dünyada kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete, tecavüzlere karşı dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketinin yürüttüğü "Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyası dahilinde Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan yüzlerce kadın, dans ederek harekete destek verdi. Dünyanın 160 ülkesiyle aynı anda dans eden kadınlara ünlü sanatçı Yonca Evcimik de eşlik etti. Evcimik, saat 13.00'de başlayan dans eylemi öncesinde İskele Meydanı'nı dolduran yüzlerce kadına prova yaptırdı. Üzerlerinde "Kadına şiddete hayır" yazan t-shirtler giyen kadınların coşkulu dansı ise saat 13.00'de tüm dünyadaki 160 ülkeyle aynı anda gerçekleşti. Bir grup kadın ise yaptıkları özel makyajla, şiddet gören kadınlara destek vermeye çalıştı. Yüzlerine yaptıkları morluklar ve kollarına sargılar sararak İskele Meydanı'na gelen kadınlar da diğer eylemcilerle birlikte doyasıya dans etti. Eyleme destek vermek için gelen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de sahneye çıkarak, Yonca Evcimik ve meydanı dolduran yüzlerce kadınla birlikte bir süre dans etti.
Dans gösterisi öncesinde üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan özel kıyafetiyle basın mensuplarına poz veren Yonca Evcimik, kıyafetinin üzerinde bulunan ve kadına şiddeti tasvir eden resimler ve aksesuarlarla ilgili bilgi verdi. Bugünün aslında çok önemli bir gün olduğunu dile getiren Evcimik, "Tüm dünyada aynı anda binlerce, on binlerce, yüz binlerce kadın dans edecek. Bunun çok büyük bir sinerji oluşturacağını düşünüyorum. Aslında sadece kadına yönelik şiddet değil, her türlü dişiye yönelik şiddet var, tecavüz var. Geçenlerde şahit oldum; bir dişi kediye zorla, maalesef doğanın kanunu bu ama. Yani dişi kaçmaya çalışıyor, ensesinden ısırıyor. Paramparça oldu hayvanın ensesi. Doğanın kanunu diye ses çıkaramıyorsunuz belki ama maalesef sadece kadına değil, dişiye şiddet gibi bir şey var dünyada. Bundan sonra daha duyarlı olalım ve buna karşı duralım" dedi.
14 Şubat'ın çok anlamlı bir gün olduğunu belirten Evcimik, "Sevgimiz öldürmesin' diyoruz. Çünkü bütün bunların arkasında, diyor ki 'Karımı o kadar çok seviyordum ki, kıskandım da öldürdüm', o zaman sevgimiz de öldürmesin. Şiddete hayır" diye konuştu.
Şiddetin bir hastalık olduğunu düşündüğünü belirten Evcimik, dünyayı aşkın ve sevginin kurtaracağına inandığını dile getirdi.
(HÖ-ET-CC-Y)

14.02.2013 15:31:04 TSI

Editör: Wan Haber