Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu üyeleri, "fiili kürtaj yasağına" tepki gösterdi. Kadınlar kürtajın her kadının yasal süre içinde ulaşma hakkı olan bir tıbbi uygulama olduğunu söyledi.
Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu üyeleri, TMMOB İstanbul Şubesi'nde "fiili kürtaj yasağına" tepki göstererek basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Ayşe Düzkan, "Bizler kürtaj konusunda 'benim bedenim, benim hayatım öyleyse benim kararım' diyoruz. Çünkü hem gebelik ve doğum annenin bedeninde cereyan eden süreçler hem de daha önemlisi bir çocuğun büyütülmesi bütünüyle annenin yani kadınların sorumluğunda. Ne babalar ne de toplum bu konuda sorumluluk alıyor. Eğer annelik bir kadının bütün hayatını etkileyecek, değiştirecek bir tercihse o zaman istenmeyen gebeliği sonlandırmak da kadının tercihi olmalı" şeklinde konuştu.
Kürtajın yasal olduğunu ancak fiili olarak yasak olduğunu vurgulayan Düzkan şunları söyledi:
"Hükümetin farklı yetkilileri bu konuda farklı şeyler söylüyor. Kimisi bu konuda bir değişiklik yapılamayacağını söylerken bir başkası bir değişikliğin hazırlandığından söz ediyor."
Kürtaj'ın her kadının yasal süre içinde ulaşma hakkı olan bir tıbbi uygulama olduğunun altını çizen Düzkan, "Kürtaj başta olmak üzere kendi bedenimiz ve kendi hayatımızla ilgili karar verme hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizi bir kere daha tekrar etmek istiyoruz. Çünkü Dünya Sağlık Birliği Cinsel Haklar Bildirgesinde de ifade edildiği gibi bireylerin cinsel eşitlik hakkı çocuk sahibi olmayı ve olmamayı seçme hakkını, çocuk sayısını ve ne kadar aralıklı olacağına karar verme hakkını ve her bireyin, doğurganlık düzenlemesiyle ilgili tüm tedavilere tam erişim hakkını kapsamaktadır. Kürtaj her kadının yasal süre içinde ulaşma hakkı olan bir tıbbi uygulamadır" şeklinde konuştu.
(OY-ET-Y)

15.01.2013 14:19:58 TSI

Editör: Wan Haber