Malatya Belediyesi, Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi ve Işık Kadınlar Derneği'nin ortak organizasyonuyla, kadınlara yönelik sağlık eğitimi verildi.
Taştepe Mahallesi'nde kadınlara yönelik verilen sağlık eğitiminde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) görevli Dr. Selma Aydın Felek ve Dr. Sevgi Karadağ tarafından meme ve rahim ağzı kanseri ile ilgili eğitim bilgilendirmesi yapıldı.
Kadınlara konuyla ilgili el broşürleri de dağıtılırken, isteyen kadınlar belediye otobüsü ile KETEM'e götürülerek, burada kanser taraması yapıldı.
KETEM'deki taramaların 30 ila 70 yaş aralığındaki bayanlar ile 50 ila 70 yaş aralığındaki erkeklere uygulandığı belirtilerek, bu merkezdeki taramaların ücretsiz olarak gerçekleştirildiği kaydedildi.
Kadınlara verilen bilgide, "Belirli kanser türleri taramalarla erken evrede yakalanabilmektedir. Kanser taraması; tedavinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için testler ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte yapılır. Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır. Ülkemizde kanser tarama hizmeti etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir. Tarama programının etkin olduğu kanser türleri; meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserleridir" denildi.
(BK-SO-Y)

17.12.2012 16:49:30 TSI

Editör: Wan Haber