8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ilde yerel yayın yapan İpekyolu Gazetesi’ni ziyaret eden bir grup kadın, 8 Mart tarihli baskıyı çıkarmak için bilgisayarların başına geçti. Bir yandan haber ve köşe yazısı yazan kadınlar, bir yandan da gazetenin dizgisini yaptılar. Kadınların bu güne kadar sadece gazetelerin üçüncü sayfasında mağduriyetleri ile anımsandığını belirten Sosyolog Rojbin Çetin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anlam ve önemini belirtmek amacıyla bir gün süreyle gazete çıkarmaya karar verdiklerini söyledi.


Amaçlarının kadınların kalemiyle neleri gerçekleştirebildiğini, hangi duygu ve düşünceleri nakşedebildiklerini ortaya koymak olduğunu ifade eden Çetin, “ 8 Mart tarihli gazeteyi hazırlayabilmek için her birimiz farklı kurumlardan geldik. Gazeteye dair gerek dizgi, gerekse haber konularında amatörce bir başlangıç oldu. Ama bizim için önemli olan, kadının bu gün bütün renkleriyle yarın kadınlarla buluşabilmesidir” dedi.

Kadınsal şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden Çetin, “Biz alanlarımızı çoğaltarak şiddete karşı mücadele verebileceğimizi düşünüyoruz. Bu kapsamda bütün kadınların dünya kadınlar gününü kutlar, bize böyle bir ortam hazırladıkları için İpekyolu Gazetesi yetkililerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 


Gazetenin kültür sayfasını hazırlayan ses sanatçısı Xece Abalı ise, kadın ve kültür üzerine yaptığı çalışmaları kadın okuyucularına aktaracağını ifade ederek, “8 Mart nedeniyle gazetenin kadınlar tarafından hazırlanmasını uygun gördük. Gazetede Kürtçe ve Türkçe haberlerin yanında köşe yazıları da bulunuyor. Kadın şiddetlerinin artık son bulmasını istiyoruz” dedi. 


Gazeteci Ezgi Gündüz de bir kadının yaşamına dair bütün vasıfların değerlendirildiği yazıların yer alması için daha önce kadınlardan yazılar istendiğini belirterek, “Kadınlarımız, hayatın her alanına dair bize yazılar yazdılar. Gazetemizde, kadınlarımızın hayattan beklentilerini dile getireceğiz. Bizimde dileğimiz, kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin son bulması ve kadınların artık toplumda ikinci plana atılmasından ziyade, üretici toplumun temel üretici gücü olarak gereken değerin verilmesidir” şeklinde konuştu.


Doğan Haber Ajansı Van Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Muhabir Gülay Özek ise, kadın olması hesabıyla gittiği haberlerde zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “ Van’da az sayıda olan kadın muhabirlerinden biriyim. Tek isteğim kadın muhabir sayısının artmasıdır” ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar hep kadınların gazetede haberlere konu olduğunu ve kadın sorunlarına erkeklerin eli ve diliyle dile getirdiklerini ifade eden İpekyolu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Muhittin Botan da, değişik bir gazete çıkarmak amacıyla böyle bir karar aldıklarını söyledi. Botan, “Kadınların, taleplerini kendi dilleriyle duyurmalarını sağlamak istedik. Bunun yanında kadınların bir gazeteyi nasıl çıkarabileceğini görmek istedik. Şu anda her meslek grubundan olumlu bir katılım var. Mimarlar, mühendisler, sosyologlar, gazeteciler ve en hanımları bulunuyor. Bunun yanında gelemeyen bazı ev hanımları da gazeteye görüşlerini bildiren yazılar gönderdiler. Ben tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber