Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun çağrısıyla Kadıköy’de toplanan binlerce kadın Özgecan Aslan’ın öldürülmesini protesto etti.

Kadıköy Boğa heykelinde toplanan kadınlar,“Özgecan’ı, katledilen kadınları unutmayacağız” ve “Her yer kadın cinayeti, meclis olağanüstü toplansın. #kadınkatliamıvar” pankartının ardında iskele meydanına doğru yürüyüşe başladı.

Yürüyüş boyunca sık sık “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun”, “Kadınlar, sokağa özgürleşmeye”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Özgecan’ın hesabı sorulacak”,”Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin, jiyan, azadi”, “fıtrat, cinnet dediniz, kadınları katlettiniz”, “İtaat etmiyoruz, haddimizi bilmiyoruz, geceleri de sokakları da terketmiyoruz”, “Erkek öldürüyor, yargı koruyor, meclis uyuyor. Meclis uyuma erkekleri engelle” sloganları atıldı.

Kadınların sıkça yineledikleri uyarılara rağmen erkeklerin yürüyüşe katılmaya çalışması tepki gördü.

İskele meydanında yapılan açıklamanın ardından çarşı içine yürüyen kadınların eylemi Bahariye caddesinde son buldu.
 

“Ne evde ne sokakta güvenliğimiz var”

İskele meydanında basın açıklamayı okuyan Şengül Alıcı “Özgecan Aslan için, kadın cinayetlerinin hızla artmasına neden olan erkek-yargı-devlet işbirliğine hesap sormak için buradayız. Katliam boyutuna varan kadın cinayetlerine karşı isyandayız” dedi. Açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

“Devletin hiçbir etkin önlem almadığı bu ülkede kadınlar her gün şiddet, taciz, tecavüz, cinayet tehdidi altında yaşamak zorunda bırakılıyor. Ne evlerde ne sokaklarda güvenliğimiz var.

“Biliyoruz ki hem iktidar hem de toplum tarafından kadınlara yönelik hız kesmeyen baskıcı ve cinsiyetçi saldırılar şiddetin daha fazla yayılmasına, sistematikleşmesine ve meşrulaştırılmasına nedne oluyor. Kadın cinayetleri politiktir. Evlerde, iş yerlerinde, sokaklarda şiddet, taciz, tecavüz korkusu duymadan özgürce yaşamak istiyoruz. Artık tek bir kadının daha şiddet görmesine, katledilmesine tahammülümüz yok.
 

“Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz”

 “Özgecan’ı ve katledilen kadınları hiçbir zaman unutmayacağız. ‘Çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin’ diyen ya da mahkemelerde ‘direnmediği’, ‘bağırmadığı’ gerekçesiyle kadınları suçlu bulan, Özgecanları katledeni değil, kadınların kıyafetini sorgulayan erkek egemen zihniyetten hesap soruyoruz. Siz faillerin lehine söylemlerde bulunarak ya da kararlar vererek kadınlara yönelik suçlara ortak oluyorsunuz. Failleri korudukça daha fazla kadının şiddet görmesine, öldürülmesine neden oluyorsunuz. Biz kadınlar erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz.

 

“14 şubat adı altında aşk-sevgi söylemlerinizin ardından sizler kadına yönelik tacizi, tecavüzü, şiddeti görünmez kılarken, Özgecan gibi birçok kadın katledilirken, bizler öldüren sevginizi istemiyoruz. Sevginiz de nefretiniz de kadınları öldürüyor.

“Her yerde kadın cinayeti, Meclis olağanüstü toplansın.”

Ne olmuştu?
Mersin’in Tarsus ilçesinde üç gündür kayıp olan 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın bindiği minibüsün şoförünce öldürüldükten sonra yakıldığı ortaya çıktı. Özgecan Aslan’ı öldüren Suphi A. ile Özgecan’ı öldürdükten sonra yardım istediği ve cesedi birlikte yaktıklarını söylediği babası Necmettin A. ve arkadaşı Fatih G. Tutuklandı.

Özgecan Aslan’ın bugün Mersin’de düzenlenen cenazesinde tabutunu kadınlar taşıdı. /Bianet

Editör: Wan Haber