Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın dün Meclis’teki olağanüstü toplantıda HDP vekili Nursel Aydoğan’a “Bir kadın olarak sus” demesinin ardından, HDP’li ve CHP’li kadın vekiller ayrı ayrı basın toplantıları düzenleyerek Arınç’ın tüm kadınlardan özür dilemesini istedi.

HDP’li kadın vekillerin düzenlediği toplantıda Grup Başkanvekili ve İstanbul milletvekili Pervin Buldan Biz buraya susmaya gelmedik, konuşmaya, siyaset yapmaya geldik” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise “Biz kadınlar olarak gülmeye, üretmeye, siyaset yapmaya, konuşmaya her gün devam edeceğiz” dedi.

HDP: AKP'li erkek vekilleri kadın konusunda eğitime davet ediyoruz

HDP’li kadın vekillerle toplantı düzenleyen Buldan, Meclis'e erkek milletvekillerinden daha fazla oy alarak geldiklerini söylerken, şöyle konuştu:

"Sayın Arınç hem partimiz hem de eş başkanlarımıza hakaret etti. Bu esnada Aydoğan tepki gösterince 'Sen bir kadın olarak sus' diye ikaz etti. Arınç'a şunu ifade etmek istiyoruz; Sayın Arınç bu cinsiyetçi yaklaşımı artık bir kenara bırakmak durumundadır. Arınç, başta HDP'li kadınlar olmak üzere tüm kadınlardan özür dilemeli. Ataerkilin koca çınarı Sayın Bülent Arınç, bugün bir kez daha Meclis'te kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. O ikazı kadınlara yapabiliyor ama erkeklere yapamıyor. Arınç'ın sözlerini geri almasını istiyoruz, bu cinsiyetçi yaklaşımı kabul etmiyoruz, kendisini kınıyoruz, sözlerini kabul etmiyoruz.

"Biz buraya susmaya gelmedik, konuşmaya, siyaset yapmaya geldik. Siyaset alanını bizlere daraltmak isteyenlere söyleyecek cevaplarımız var. Arınç'ı, bundan sonra konuşmasına, kadınlara yaklaşımına dikkat etmeye, kadınlarla ilgili konuşurken, sataşırken, hakaret ederken bir değil bin kez düşünmeye davet ediyorum. AKP'nin aslında kadına yaklaşımı ortadadır. Tüm AKP'li erkek milletvekillerini kadın konusunda eğitime davet ediyoruz. İsterlerse Sayın Arınç da bu eğitime katılabilir, biz kendisine bir eğitim verebiliriz."

TBMM Başkanvekili Şafak Pavey'in tutumunu da doğru bulmadıklarını, bir kadın başkanvekilinin çok daha farklı tutum sergileyebileceğini belirten Buldan, ikaz ve önerilerini dikkate almadığını, oturumu kapatmadan Arınç'ın gitmesine izin verdiğini söyledi.

Arınç’ın sözleriyle hedef aldığı Nursel Aydoğan ise “Bu aslında bir zihniyetin dışavurumudur, AKP kadına bakışının, zihniyetinin dışa vurumudur. AKP muhafazakar toplum yaratmak istiyor. Böyle bir toplumda özgür kadına yer yok" diye konuştu.

CHP: Siyasi hayatı kadına karşı onlarca sabıkayla dolu

CHP’li kadın vekillerle toplantı düzenleyen Böke de Parlamento bünyesinde böyle bir söz söylenmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Böke şöyle konuştu:

“CHP olarak bu cinsiyetçi, ayrımcı, aşağılayıcı ve kadın, insan haklarını ihlal eden sözleri şiddetle kınıyoruz. Bu kişinin siyasi hayatı, kadına karşı ötekileştirici, nefret diline dayanan onlarca sabıkayla doludur. Biz kadınlar olarak gülmeye, üretmeye, siyaset yapmaya, konuşmaya her gün devam edeceğiz. Kendisini kamuoyu önünde bu sözleri sebebiyle özür dilemeye davet ediyoruz.” (

Editör: Wan Haber