Aldığı yeni otobüslerle kent ulaşımında bir devrime imza atan Van Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kadın şoförlerle yeni bir uygulama başlattı. Kent ulaşımında çalışan yeni otobüslere kadın şoförler uygulamasını hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 5 kadın şoför ile ulaşımda kent halkına hizmet veriyor. Sabah erken saatlerinde mesai başı yapan kadın şoförler, akşam mesai bitimine kadar çalışıyor. 4’ü Van’da biri de Erciş’te olan kadın şoförler, şimdiden kent halkının gönlüne taht kurdu. Renkli görüntülere sahne olan otobüs yolculuğunda kimi yurttaşlar durum karşısında şaşırırken, kimileri ise mutluluklarını dile getirdi. Yıllarca erkek şoförlerin ulaşımda hizmet verdiğini belirten yurttaşlar, yeni uygulamanın ulaşımda bir devrim olduğunu ve kadın şoförler ile yolculuğun artık daha keyifli ve güzel olduğunu söylediler.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen uygulama ile şoför başvuruları içerisinde yer alan ve ilk etapta 5 kadın şoför iş başı yaparken, kadınlar belediye tarafından bir aya yakın sürüş eğitimlerine tabi tutuldu. Başarılı eğitimin ardından direksiyon başına geçen kadınlar, Edremit-Kampüs, Kevenli TOKİ-Çarşı, Beşyol-Kampüs ve Edremit TOKİ-Çarşı güzergahlarında direksiyon başına geçti. Kent kadınlarının talepleri doğrultusunda şoför olarak alımı gerçekleştirilen kadın sürücülerin sayısı zamanla fazlalaşarak daha da çoğaltılacak.

kadin-soforler.JPG
 

“BİZİM İÇİN HIZ DEĞİL, KURALLAR ESASTIR”
Şoförlük serüvenini anlatan ve Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kadın şoförlerinden birisi olan Zeynep Yorgun, otobüs şoförlüğünü ‘sonunda hayalim gerçek oldu’ sözleriyle dile getirdi. Şoförlüğü sevdiğini ve yaptığı meslek ile toplumda ‘kadınlar şoförlük yapamaz’ algısını tamamen ortadan kaldırdıklarını söyleyen Yorgun, “Biz kadın şoförler erkek şoförlerden daha dikkatli, trafik kurallarına uyan, disiplini elden vermeyen şoförleriz. Bizim için hız değil, kurallar esastır. Ben Beşyol-Kampüs güzergahında çalışıyorum. Beni gören erkekler şaşkınlık içerisinde kalırken, kadınlar ise büyük mutluluk duyuyor. Çünkü kadın yolcular bizlerin yanında kendilerini daha rahat, güvenilir hissediyor. Bizler de bu yönde onların duygularına tercüman olmak ve işimizi profesyonel bir şekilde yapmak için çalışıyoruz” dedi.

kadin-soforler.jpg
 

“HEM ÇOK İYİ BİR ANNE HEM DE ÇOK İYİ BİR ŞOFÖRÜM”
Bir çocuk annesi olan Fatma Aytin ise, hem bir kadın hem de bir şoför olarak kendisi ile gurur duyduğunu ifade etti. Erkek egemen bir toplumda yaşadıklarını ve erk zihniyetinin her türlü baskı ve zorluğu ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Aytin, “Biz belediye sayesinde bugün bu algıyı tamamen yıktık. Ulaşım da kadınların çığlığına ses olduk. Erkek egemen zihniyetin ‘kadın sadece yemek yapar, çocuğuna bakar’ algısının ne kadar boş olduğunu gösterdik. Evet ben evimde anne, işimde ise şoförüm. Yani ben hem çok iyi bir anne hem de çok iyi bir şoför olduğumu o egemen anlayışa gösterdim. Trafiğe çıkarken erkekler hata yapmamızı bekliyor, ama sıfır hata ile işimizi yaptığımızı gören erkekler bizleri alkışlıyor. Kent halkından çok olumlu tepkiler alıyoruz. Bazen bizleri gören kadınlar, ikinci kez bir daha bakıyor. Otobüsü nasıl kullandığımızı gözlüyorlar ” şeklinde konuştu.

Kadın şoförler içerisinde yer alan ve hem yolcuların hem de şoförlerin ‘Kaptan Abla’ olarak seslendiği 3 çocuk annesi Betül Biter ise, şoförlüğün adeta kitabını yazanlar arasında yer alıyor. Şoförlük hakkında ter türlü bilgi ve tekniğe sahip olan Biter, usta manevraları ile erkek şoförleri şaşkınlık içerisinde bırakıyor. Küçüklüğünden beri şoförlük yaptığını dile getiren Biter, “Şoförlüğü seviyorum, oldum olası şoförlük merakım vardır. Yıllardır direksiyon kullanıyorum bugün de belediyede kent halkına ulaşımda hizmet sunuyorum. Yaptığım iş ile hem yurttaşları memnun ediyorum hem de kendim mutlu oluyorum. Ben mutfakta annelikte ne kadar profesyonel isem şoförlükte de o kadar profesyonel bir kadınım” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber