Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Ağrı Devlet Hastanesi'nde görev yapan 7 aylık hamile Dr. Nevroz Ünlü'nün hasta yakınından gördüğü şiddetle bebeğini kaybetme riski altında olduğunu belirtti.
Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı, Selçuk Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, kadın ve sağlıkçılara yönelik artan şiddet olaylarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Öztürk, sağlıkçılara ve kadınlara yönelik şiddet olaylarının son halkası olan Ağrı Devlet Hastanesi'nde görev yapan Türk Nöroloji Derneği (TND) üyesi 7 aylık hamile Dr. Nevroz Ünlü'ye yönelik saldırıyı hatırlatarak, 7 aylık hamile olan Ünlü'nün hasta yakınından gördüğü şiddetle bebeğini kaybetme riski altında olduğunu belirtti. Öztürk, "O el hem canını teslim edecek kadar güvendiği hekimine, hem de kendini yetiştiren anneye, beraber büyüdüğü kız kardeşe, hayatta beraber yürüdüğü eşe, gözünün bebeği kız çocuğuna kalkmıştır" dedi.
Hekime şiddetin toplumun temel değerlerini yitirdiğinin göstergelerinden birisi olduğunu söyleyen Öztürk, hekim-hasta ilişkisinin toplumsal yapıların oluşumundan beri binlerce yıldır olduğunu ifade etti. Toplumun hekimine güvendiğini, canını, en yakınının canını emanet ettiğini dile getiren Öztürk, "Hekim de yeminlidir. Misyonu insan sevgisidir, yaşamanın en zor yollarından birini seçmiştir ve karşılığını saygı, güven olarak bekler. Oysa cehaletin kör ettiği toplum bu değerleri göremez, görse de kıymet vermez" ifadelerini kullandı.
Öztürk, açıklamasında şunları kaydetti:
"Ne yazık ki bizim toplumumuz da bu yönde ilerlemekte, bilgiye ve insana olan saygısını kaybetmektedir. Hekimine, hem de kadın hekimine saldırırken bütün değerlerini yıkmıştır. O el hem canını teslim edecek kadar güvendiği hekimine, hem de kendini yetiştiren anneye, beraber büyüdüğü kız kardeşe, hayatta beraber yürüdüğü eşe, gözünün bebeği kız çocuğuna kalkmıştır. Meslektaşım Dr. Nevroz Ünlü'nün maruz kaldığı bu affedilemez cehalet saldırısını kınıyor, hizmet vermek için gençliğimizi, anne babalığımızı feda ettiğimiz halkımızın sağduyusunu tekrar kazanmasını diliyorum."

ŞİDDET KONUSUNDA YAPILAN İSTATİSTİKLER
Kadına ve sağlıkçıya şiddet konusunda yapılan istatistiklere göre sadece son 11 ayda 12 bin 533 kadına karşı şiddet vakası kayıtlara geçti ve koruma tedbirleri alındı. Ocak ayında ise, 13 ilde 18 kadın öldürüldü. On kadını eşleri, birini eski kocası, üçünü sevgilileri, birini babası, birini damadı, birini oğlu öldürdü. En çok şiddet olayı Kocaeli ve İstanbul'da yaşandı. İki kadın çıkardıkları koruma tedbir kararına rağmen öldürüldü, ikisi yaralandı. Ocak ayında 23 ilde 56 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.
Sağlıkçılara yönelik şiddet ihbarlarının bildirildiği 'Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod Birimi'ne 7 ayda 5 bine yakın şiddet olayı bildirildi. Sağlık alanında günde en az 21 şiddet vakasının yaşandığı ortaya çıktı. 14 Mayıs 2012-17 Aralık 2012 tarihleri arasında en çok şiddet olayı İstanbul'da yaşandı. Toplam 4 bin 688 şiddet türünden 3 bin 190'ını sözel şiddet, bin 498'ini fiziksel şiddet oluşturdu. Şiddet olaylarının yüzde 56'sı hekimlere yapıldı.
Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, sağlık çalışanlarının 3'te 1'i sözlü ve fiziksel şiddete uğradı. Doktorların yüzde 47'si birkaç kez, yüzde 9'u sayısını hatırlayamadığı kadar, hemşirelerin yüzde 30'u birkaç defa, yüzde 9'u sayısını hatırlayamadığı kadar, sağlık teknikeri/teknisyenlerin ise yüzde 30'u birkaç kez, yüzde 9'u sayısını hatırlayamadığı kadar şiddete uğradı. Kadın sağlıkçılar, erkeklere göre daha çok şiddete uğradı. Erkeklerin yüzde 29'u, kadınların da yüzde 30'u birkaç defa şiddete maruz kaldı.
(EY-CC-Y)

11.02.2013 16:22:33 TSI

Editör: Wan Haber