Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kadın sağlığına yönelik bilgilendirme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ayda 200'ün üstüne kadına verilen eğitimlerde kanser, kemik erimesi gibi önlenebilir hastalıklara yönelik bilgiler veriliyor. Erken teşhisin öne çıkarıldığı eğitimlerde kadın hastalıklarıyla ilgili gerekli bilgi ve uygulamalar ile kaliteli bir yaşam sürdürülmesi amaçlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi kadın sağlığı eğitimlerini Kandıra'da devam etti. Kandıra Aile ve Kadın Sağlığı Eğitim ve Danışma Merkezi'nde gerçekleşen eğitimlerde meme kanseri ve kemik erimesi hakkında bilgiler verildi. Meme kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunun bilgisinin verildiği eğitimde bunun için kendine kendini muayene yönteminin uygulanması gerektiği aktarıldı. Hastalığın tanısının geç yapılmasının hastalıktan daha tehlikeli olduğu ifade edilerek meme kanserinin yüzde 80'inin ilk kez hastanın kendisi tarafından fark edildiğinin bilgisi verildi.
Büyükşehir Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü tarafından verilen eğitimlerde meme kanserinin erken tanısı için 20 yaşından sonra meme muayenesi (kendi kendine meme muayenesi) yapılması gerektiğinin aktarıldı. Eğitimlerde 30 yaşından sonra yıllık meme muayenenin eğitimli sağlık personeli tarafından yapılmasının önemine değinildi. 40 yaşından başlayarak İki ya da her yıl bir kez mamografi yapılmasının hayat kurtardığının bilgisinin verildiği eğitimde 40 yaşından sonra ise her yıl meme ultrasonu ve meme filmi çekilmelidir denildi.
Vatandaşlar yapılan eğitimler ile bilmedikleri birçok bilgiye sahip olduklarını dile getirdi. Vatandaşlar "Eskiden doğru bildiğimiz şeylerin yanlış olduğunu öğrendiğimiz birçok konuyu bu eğitimlerle öğrenme fırsatı bulduk. Korktuğumuz hastalıklardan bu sayede korkulmayacak olduğunu öğrendik. Burada edindiğimiz bilgileri ailemize ve çevremize de anlatıyoruz" dedi.
(MA-MA)

30.12.2012 11:57:04 TSI

Editör: Wan Haber