Yozgat Özel Şifa Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nazmiye Şentürk, kışın hamilelik geçiren anne adaylarının hem soğuk havadan dolayı giysilerine hem de mevsimine göre beslenme açısından tükettikleri meyve ve sebzelere dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Gebelik süresince anne adayının her konuda kendisine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Dr. Nazmiye Şentürk, "Bedensel ve psikolojik olarak olumlu geçen bir gebelik sonucunda aynı şekilde bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı bir bebeğe sahip olunabilinir. Gebelikte de her mevsimde dikkat edilecek hususlar önem taşımaktadır. Her anne sağlıklı bir gebelik süreci ve sonunda da sağlıklı bebek sahibi olmayı ister. Bunun için gebelik kontrollerini zamanında yaptırmalı ve hastalıklardan korunmak için gerekli önlemleri almalıdır. Gebelik bağışıklık sisteminin normale göre daha zayıfladığı ve hastalıkların daha ağır seyrettiği bir dönemdir. Alınacak önlemlerin başında dengeli ve düzenli beslenme ile birlikte gebeliğin ayına uygun olarak bir uzman yardımı ile yapılan spor ve düzenli uyku gelmektedir" dedi.
Soğuk havalarda ısınmak için giyilen sıkı, naylon, sentetik giysilerin zararlı olduğunu ifade eden Dr. Şentürk, "Hava geçirme özelliği olmadığı için terleme ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına neden olmalarından dolayı bu tür giysiler, iç çamaşırları, pantolonlar tercih edilmemelidir. Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmelidir. Kış aylarında güneşten daha az yaralanmakla birlikte her gün bir saat açık havada yürümek, oturmak, gereken D vitamini için yeterli olabilir. Kış aylarında kapalı ortamlarda kalabalıkta damlacık enfeksiyonları nezle, grip gibi daha hızlı yayılacağından gebelerin uzun süre bu ortamlarda bulunmamasını tavsiye ederiz. Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu bu mevsimde tokalaşmak, öpüşmek risk artırıcı olduğundan uzak durulmalıdır. Evlerde soba ve kaloriferlerinin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık, ıslak bezler gibi tedbirlerle nemlendirmek faydalıdır" diye konuştu.
(ÖE-ZB-GS-Y)

25.01.2013 14:20:07 TSI

Editör: Wan Haber