Faqıye Teyran Parkı önünde düzenlenen basın açıklamasında metni okuyan İpekyolu Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Nermin Unat, son günlerde Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Van’da da gerçekleşen kadın katliamlarının son bulması için toplandıklarını belirtti. Türkiye’de kadınların yüzde 40’ının en yakınları tarafından şiddete uğradığını ifade eden Unat, “Her gün 1 ila 3 kadın kocası, eski kocası, boşanmak istediği kocası, sevgilisi, babası veya erkek kardeşi tarafından öldürülüyor. Yaşanan ölümlere sessiz kalınarak toplumsal bir suç işlenmektedir” dedi.

2014 yılının ilk 11 ayında Türkiye’de öldürülen kadın sayısının 270’e ulaştığını dile getiren Unat, “2014 Kasım ayında 15 kadın öldürüldü. Kadınların yüzde 33’ü boşanmak veya ayrılmak istediği erkekler, yüzde 47’si ise kocaları tarafından öldürüldü. Tüm bunların dışında evde, işte, sokakta şiddet gören, adli işlemlere başvurmayan veya başvurmayacak durumda olan kadın sayısı ise belirsizdir” ifadelerini kullandı.

Kadını toplumsal yaşamın dışına iten tüm düşünce, sistem ve politikaları reddettiklerinin altını çizen Unat, “Kadın özgürleşmeden toplumun özgürleşmeyeceği açıktır. Kadın cinayetlerinin önüne geçmek ancak ve ancak zihinsel dönüşümle mümkün olacaktır. Kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için sadece yasaların değil, egemenci erkek zihniyetinin de değişmesi gerekmektedir. Kadınlar olarak örgütlüğümüzü büyüterek, bu zihniyete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KADIN CİNAYETLERİNE TEPKİ

KADIN CİNAYETLERİNE TEPKİ

KADIN CİNAYETLERİNE TEPKİ

Editör: Wan Haber