Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, artan kadın cinayetlerinin önüne geçilememesi nedeniyle ailelere, kızlarına hazırladıkları çeyiz sandıklarında, silah, biber gazı, panik butonu ve ceset torbası koymaları tavsiyesinde bulundu.
Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, derneğe bağlı sığınma evlerinde kalan şiddet mağdurları kadınlarla birlikte Kültür Park'ta basın açıklaması yaptı. İçerisinde silah, biber gazı, panik butonu ve ceset torbası bulunan çeyiz sandığıyla birlikte kadın cinayetlerini protesto eden Hayrettin Bulan, 2013 yılına girilmesine rağmen töre ve namus bahaneleri altında kadın cinayetlerinin göz göre göre devam ettiğini ifade etti.

SİLAHLI, CESET TORBALI, BİBER GAZLI ÇEYİZ SANDIĞI TAVSİYESİ
Mahkemelerin hala tahrik indirimi yaparak cinayetleri teşvik ettiğini savunan Bulan, "Töre mağduru kadın katledildiği zaman yıkamayı, kefenlemeyi ve bir cenaze namazı bile çok görülmekte. Suç ortağı olan görevliler katillerle birlikte yargılanmamakta. Koskoca devlet yetkilileri maalesef aciz bir şekilde. Töre ve namus kisvesi altında işlenen cinayetler önlenememektedir. Önleyememekte değil, önlenememektedir. Koruyamıyor değil, korumuyor" dedi. Devletin sorumsuzluğu ve potansiyel katillerin azgınlığı nedeniyle 2013 model bir çeyiz sandığı hazırlamaya mecbur kaldıklarını ifade eden Hayrettin Bulan, "Bu çeyiz sandığımızın içerisinde artık biz ailelere diyoruz ki; çocuklarınızı evlendirirken çeyiz sandığınızın içerisine bir kere ceset torbasını koyun. Panik butonu koyun. Biber gazı koyun. Silah koyun. Ona savunma sporları öğretin. Bunu bir şaka olsun ya da ironi olsun diye yapmıyoruz. Bunun gerçekten yapılmasını istiyoruz. Gerçekten böyle yapın diyoruz. Her an kızınız, çocuğunuz öldürülebilir. Acil durumlarda basılması için panik butonu, bunun haricinde biber gazı, ailelere şiddetle tavsiye ediyoruz. Silahlı bir kişiye karşı biber gazının bir etkisi yoktur. Ama silahsız bir kişi için etkilidir" diye konuştu.

"KADINLAR ÖZERK BİR DEVLET İSTEYEBİLİR"
Çeyiz sandığına konulabilecek en önemli savunma aracının silah olduğunu savunan Bulan, "Potansiyel katiller silahla kapına, iş yerine dayandığı zaman o anda güvenlik görevlileri yoksa, polis gelene kadar kadın zaman kazanmak için kendisini koruyabilmesi lazım. Aileler atış poligonlarına şimdiden çocuklarını göndersinler. Daha sonra oradan iyi bir eğitim alsınlar. Şefkat-Der bu eğitim organizasyonunu halen devam ettiriyor. Bu eğitim çalışmasından sonra da kızınıza ruhsatlı silahı caydırıcı olmak bakımından kendisine öğretin" dedi. Kendilerinin cinsiyetçi olmadıklarını da belirten Hayrettin Bulan, "Kadınlar inanın özerk bir devlet bile isteyebilir. Biz bunlarla bir arada yaşamak istemiyoruz diyebilirler. Yani kadın haklarına saygılı olanlar, tabi erkekler orada yaşar. Ama özellikle şiddet gösteren, cinayet işleyen, tecavüz edenlerle kadınlar bir arada yaşamak istemiyorum der" şeklinde konuştu.

"O BENİ ÖLDÜRECEKSE, BEN ONU ÖLDÜRÜRÜM"
Şefkat-Der sığınma evlerinde kalan şiddet mağduru kadınlardan 38 yaşındaki 7 çocuk annesi Z.B. de, kızına aynı çeyiz sandığını hazırlayacağını belirterek, "Ben bıçaklandım, kaçırıldım, her şeyi yaşadım. Ama şu an yine tehdit altındayım. Ben polisi aradığım zaman diyorum ki, 'benim hayati tehlikem, korunma kararımda var'. Polis diyor ki, 'yapabileceğim bir şey yok'. Adam benim kapımı çalıyor. Ben çocuklarımı mı kurtarayım. Adam gelince ara diyorlar. Adam geldikten sonra beni öldürürse içeriye girse ben ne yapabilirim o anda. Benim hiçbir şeyim yok. Elimde ne bir silahım var, ne koruma hiçbir şeyim yok. Ama benim bir silahım olsa, devlet bana bunu verse, dese ki kendini koru. Ben kendimi canımı korumak için eğer o beni öldürecekse ben onu öldürürüm. Niçin benim çocuklarım için. Adam beni öldürdükten sonra mı gelecek polis. Ben savcılığa gittiğim zaman benim yapabileceğim hiçbir şey diyorlar. Karakola gidiyorum hiçbir şey yok. Adam elini kolunu sallayarak yine geziyor. Benim çocuklarımın sonu ne olacak. Bunu hiç kimse düşünmüyor mu? Devlet bunu düşünmüyorsa ben ne yapacağım" dedi.
Basın açıklaması sonrasında alana gelen vatandaşlar da, silahlı, biber gazlı ve ceset torbalı çeyiz sandığını dikkatlice inceledi.
(AH-FM-Y)

06.01.2013 15:46:27 TSI

Editör: Wan Haber