Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın cinayetleri ile ilgili hazırladığı Haziran ayı raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Rapora göre; 2016 yılının ilk 6 ayında 153 kadın, sadece Haziran ayında 15 kadın öldürüldü. Raporda, yıllara oranla kadın cinayetlerinin son 2 yılda ciddi artış gösterdiği belirtilirken, 2010-2015 yılları arasında bin 345 kadının öldürüldüğüne yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Anneliği reddeden kadın eksiktir” sözlerinin hatırlatılarak eleştirildiği ve AK Parti iktidarının uygulamalarına dikkat çekilen raporda öne çıkan kısımlar şöyle:

Cinsel şiddet

*İktidar partisinin politikaları cinsel şiddetin Mayıs ayına göre 2 katı artmasına sebep oldu.

*Kadınlar; polis, öğretmeni, babası, akrabası, iş arkadaşı, muavin tarafından okulda, iş yerinde, parkta, hastanede, evinde, otobüste bulundukları her alanda cinsel şiddete maruz kaldı.

*Yalova’da 12 yaşındaki kız çocuğu tacize direndiği için öldürüldü.

*Bu ay öldürülen kadınların yüzde 50’si hem evli hem de çocuklu. 19 çocuk annesiz kaldı.

Kadınlar en çok eşi ve arkadaşı tarafından öldürüldü

*Kadınların yüzde 50’si ilişkisini sonlandırmak, kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldü. Kadınların yüzde 60’ı eşi, erkek arkadaşı tarafından öldürüldü.

*Haziran ayında kadınların yüzde 55’inin silahla öldürüldü. Silah kullanım oranı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yıla oranla yüzde 10’luk artış gösterdi.

Kadınların en çok öldürüldüğü iller

*Kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller olan İstanbul, Adana, Muğla, Kocaeli, Manisa illerinde bu ay 2’şer kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 100’ünün devlet tarafından korunup korunmadığı tespit edilemiyor.

5 yılda bin 345 kadın öldürüldü

*2010-2015 yılları arasında bin 345 kadın öldürüldü. Bu artışta kadın düşmanı politikalar ve savaş ortamı etkili oldu.

Editör: Wan Haber