Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Gaybi köyünde, kadın çiftçilere yönelik erozyon ve çevre bilinci eğitim toplantısı yapıldı.
Toplantıda konu ile ilgili olarak bilgi veren Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü ve TEMA Vakfı Ereğli Temsilcisi Özkan Özgüven, "Her yıl ülkemizden 1.400 milyon ton toprak erozyonla kaybolup gitmektedir. Bunun 500 milyon tonu tarım toprağıdır. Oysa yaşam üreten bir santimetre toprağın oluşması binlerce yıl sürüyor. Toprak kaybetmeyi göze alamayacağımız kadar kıymetli bir varlık. Bize aşımızı, işimizi, sanayimize hammaddeyi toprak sağlıyor. Eğer toprağımızı kaybedersek hayatımızı da kaybederiz. TEMA'nın varoluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak, korumaktır. Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmeliyiz. Toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkları korumalıyız. Ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamalıyız. Tarım alanları, çayır ve meraları korumalı, geliştirmeli, amacı dışında kullanılmasını önlemeliyiz. Gencinden yaşlısına toplum olarak erozyon ve çevre konusunda bilinçlenmeli her birimiz üstümüze düşen görevleri yerine getirmeliyiz" dedi.
TEMA gönüllüleri Ziraat Mühendisi Necati İdris Abat ve Ziraat Mühendisi Aygül Alan Arıcan'ın konu ile ilgili sunum yapmaları ve katılımcıların soru ve görüşlerinin alınması ile toplantı sona erdi.
(MA-FM-Y)

03.01.2013 17:20:08 TSI

Editör: Wan Haber