Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde kadın çiftçilere yönelik tarımsal konularda eğitim çalışmaları sürüyor.
Adapazarı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kadın Çiftçilerin Tarımsal Konularda Eğitimlerini programlayarak uygulamaya koydu.
Kadın Çiftçilerin Tarımsal Konularda Eğitimi ile ilgili Adapazarı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bünyesinde görevli Ziraat Mühendisi Nurhayat Ediboğlu ve Ev Ekonomisti Neriman Özer tarafından köylere gidilmeden önce gidilecek köy için ön hazırlık çalışmaları yapılıyor ve o köyde ağırlıklı yetişen tarım ürünleri ve problemleri gözleniyor.
Yapılan ön hazırlık çalışmaları neticesinde o köy için eğitim çalışmasında ağırlıklı konulara yer veriliyor. Hayvan Sağlığı Şubesinden Veteriner hekim hayvan beslenmesi bakımı ve hastalıkları ile ilgili konularda, Bitki Koruma Şubesinden Ziraat Mühendisi bitki yetiştirilmesi, zararlıları ve hastalıkları konusunda öncelikle köyün durumuna ve kapasitesine göre ağırlıklı problemleri ele alıyorlar.
Eğitimde en büyük problem olan köy kadınlarının açık kazanda konserve yapımının sakıncaları dondurulmuş gıdaların muhafazası ve pişirilmesi anlatılıyor. Ayrıca gıdaların plastik kaplarda saklanmasının sakıncaları, turşu hataları, reçel hataları, süt ve süt ürünlerinin çocuklarda hamilelerde emziklilerde ve yaşlılarda tüketiminin önemi, çiğ sütten beyaz peynir yapımının sakıncaları, sütün ısıtılarak beyaz peynir yapılmasının önemi, iyot eksikliğinin ortaya çıkardığı hastalıklar ve iyotlu tuz kullanımının önemi de anlatılan konular arasında.
Eğitim çalışmaları slayt gösterileri ile desteklenirken, yıl boyunca çeşitli konularda çiftçi mektubu dağıtımı da yapılıyor.
Kadın çiftçilerin tarımsal konularda eğitimi ile ilgili yapılan toplantılara katılım yüksek olurken, ilginin de beklenenden fazla olması çalışmaların başarısının artmasını sağlıyor.
Eğitim çalışmaları sıcak ve samimi bir şekilde yürütülürken toplantı sonunda köylü kadınlarının memnuniyeti yüz ifadelerinde de gözleniyor.
Daha önceki çalışmalarda tarımsal ve hayvancılık konularında kadınlara yönelik bu tür eğitim çalışmalarının yapılmamasının bir eksiklik olduğunu belirten yetkililer, kadınların tarım ve hayvancılıkla ilgili çalışma sahalarında erkeklerden daha fazla yer aldıkları için bu tür çalışmaların daha ağırlıklı olarak devam edeceğini belirttiler.
(SC-İÇ)

06.02.2013 17:48:17 TSI

Editör: Wan Haber