Siirt'in Pervari ilçesinde 12 yaşında evlendirilen 13 yaşında anne olan ve 14 yaşında ölü olarak bulunan Kader'in annesinin de küçük yaşta evlendiği ortaya çıktı. Kader E.'nin babası Musa E.'nin ikinci evlilik yaptığı ve annesi ile arasında yaklaşık 30 yaş farkı olduğu belirtildi.

Aralarından Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyon üyelerinin de bulunduğu bölge illerinden bir grup avukat, Pervari ilçesinde meydana gelen küçük gelinin ölümüyle ilgili Siirt Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Siirt, Adana, Batman, Van Kadın Hakları ile Diyarbakır Çocuk Hakları komisyon üyelerinden oluşan bir grup avukat Siirt Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Van Barosu Avukatı Müjde Tozbey Erden, 12 yaşında evlendirilen 13 yaşında anne olan ve 14 yaşında ölen çocukların ülkesinde yaşadıklarını söyledi. Kader E.'nin aslında kaç yaşında olduğunun önemi olmadığını belirten Av. Tozbey Erden, "Maalesef bir çocuk gelin vakasıyla karşı karşıyayız. Biz çocuk gelinler öldüğü zaman gündeme gelmesinden sıkılıyoruz. Türkiye'de 181 bin çocuk gelin var. Bu konuda barolar ve sivil toplum örgütleriyle defalarca önlem alınması talebinde bulunmamıza rağmen önlem alınamıyor. Bu Türkiye'nin en büyük utancıdır. Aralık 2013 tarihinde yapılan kemik yaşında Kader'in 16 yaşında olduğu göz önünde bulundurulduğunda bile bunun bir çocuk gelin olduğu ortadadır. Aslında Türk Ceza Kanunu'na göre resmi belge olmadan nikah kıymanın suç olduğu kesin olmasına rağmen bunların nikahını kıyan ve göz yumanlar da suçludur. Arkadaşlarımız aile ile görüşmüşler berdel nikah yaptığı için aile konuşmak istemiyor. Önümüzdeki günlerde aileyle görüşmeyi planlıyoruz. Bu konuda bölge illerinin baroları kadın ve çocuk komisyon üyeleri olarak Siirt Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı da buradan ifade ediyoruz" dedi.

"AİLE İLE GÖRÜŞTÜK ANNE DE KÜÇÜK GELİN ÇIKTI"
Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gülmay Gümüşhan, olay sonrası Van'ın Çatak ilçesine gittiğini belirterek, ailenin hiçbir şekilde bilgi vermediğini söyledi. Ölen Kader'in annesinin de küçük gelin olduğunu kaydeden Gümüşhan, "Olayı duyar duymaz konunun takipçisi olarak Van'ın Çatak ilçesine gidip aile ile görüştük. İşin gerçeği aile çok fazla bilgi vermiyor bunun nedenini de berdel bir ilişki olduğu için sessiz kalmış olabilirler. Çünkü karşı taraftaki çocuklarının aileleri söz konusudur. Ancak yaptığımız araştırmada ölen küçük gelin Kader E.'nin annesinin de çocuk gelin olduğu ve ikinci evliliğini yaptığıdır. Baba ile anne arasında yaklaşık 30 yaş farkı var. Yaşanan olay sonrası ailelerin kafaları çok karışık ve psikolojileri de bozuktur" diye konuştu.

Açıklama sonrası grup, Kader E.'nin annesi, babası, eşi, Pervari Kaymakamlığı, Düğümcüler Köyü Muhtarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Kader E.'nin eşi Mehmet Atak'ın babası ve annesi hakkında Siirt Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Editör: Wan Haber